Това са част от заключенията в проучване, изготвено за България през 2008 г. от
американската аналитична компания "Стратфор", наричана още "ЦРУ в сянка", става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Уикилийкс, съобщи сайтът "Бивол".

Проучването е направено, тъй като част от бизнеса на "Стратфор" е да изготвя подобни анализи за големи корпоративни клиенти. Те се състоят от седем части: Престъпност, Терор и Въстания, Политическа и регулационна среда, Международно напрежение, Неправителствени организации, Профсъюзи, Природни бедствия. И всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването.

Най-шокиращите данни за България са в графата "Престъпност". От доклада потенциалният инвеститор научава, че в България:
  • организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.
  • сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.
  • сигурността по пътищата и железниците е отчайваща - контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.
  • кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.
  • корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото.
  • организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;
  • чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни PR  кампании и физически нападения срещу нейни служители.
Според "Стратфор" политическата рамка у нас има относителна стабилност, но се характеризира и с повсеместна бюрокрация. "Наблюдават се свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти. Присъединяването към ЕС не е променило картината", пише в доклада на американското "ЦРУ в сянка", който е актуализиран за последен път през юни 2009 г. преди последните парламентарни избори.

Като цяло анализаторите на компанията обобщават, че добрите новини за инвеститорите са, че България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса.