Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев заяви, че от по-голямо значение са действията за решаване на проблемите в армията, а не с какви думи ще наречем състоянието на Въоръжените сили, предаде Агенция „Фокус“.

Той обясни, че личният състав е най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия.

„Не е тайна, че личният състав е около 28 - 29% под щата и непрекъснато се увеличава. Причините са ниското заплащане, социални пакети и т.н.“, коментира Андрей Боцев.

Той посочи, че 30% от явяващите се не могат да преминат медицинските тестове, а 20 - 30% отпадат, защото не могат да преминат теста за интелигентност.

Според началника на отбраната състоянието на армията е ясно, но за да се излезе от него трябва да започне изпълнението на набелязаните мерки.

Вицеадмирал Пламен Манушев призова за смирение, защото всички военнослужещи са виновни за състоянието на Въоръжените сили, макар и не персонално.

Той заяви, че трябва политически консенсус по отношение на националната сигурност и отбрана. По думите му Българската армия частично не може да си изпълнява задълженията, а това вече е от десетилетия.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов обясни, че докладът на Министерски съвет е много по-откровен и критичен от този на служебния кабинет.

Симеон Симеонов от ДПС коментира, че трябва да се направи всичко възможно да има промяна в армията, да й бъде отделено сериозно внимание, за да се готвят военнослужещите, както трябва.

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че българите, като обичащи своята армия, искат да видят най-после пълен консенсус между всички политически сили, за да започне нов етап в развитието на Въоръжените сили.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че увеличаването на заплатите трябва да бъде основен приоритет за Министерството на отбраната и на парламента.

Николай Цонков от БСП коментира, че състоянието на Въоръжените сили е повече от критично и трябват спешни мерки.