Парламентът с голямо мнозинство избра Диана Ковачева за национален омбудсман. Кандидатурата й бе издигната от ПГ на ГЕРБ. Мандатът й е пет години.

"За" бяха 173 депутати, без против, трима гласуваха "въздържал се".

При представянето на номинацията председателят на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев изтъкна, че Ковачева има дългогодишен опит в сферата на защита правата на човека, тя беше и заместник-омбусман. За последните девет месеца, когато е омбудсман, е показала, че защитава правата на българските граждани, притежава необходимите професионални качества.

Традиционно и тази година най-трудна е битката на хората с монополите, голям е делът на гражданите, които се оплакват, че трудно погасяват задълженията си към частни съдебни изпълнители, колекторски фирми, отчете Велчев.

Ковачева пое ангажимента да поддържа авторитета на институцията както на национално, така и на международно ниво, подчерта председателят на комисията по вероизповеданията. Той добави, че тя има подкрепата и на много неправителствени организации.

Васил Антонов от левицата декларира кредит на доверие от БСП и подкрепа за избора. Препоръча да се обърне внимание на възможностите за законодателни инициативи, които социалистите биха подкрепили, за скъсяване на дългия път за подаване на сигнали и документация.

След избора новоизбраният национален защитник благодари за подкрепата и доверието.

"Такова доверие задължава", посочи Ковачева и добави, че "то е и знак към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на НС и има нелека задача в защита правата на гражданите".

"Чест е, че съм четвъртият омбудсман, познавам добре работата и мога да кажа, че не е лека, но да се защитават правата на гражданите си заслужава всяко усилие. Важно е доверие, опит, съпричастност, почтеност, кураж да отстояваш справедливи каузи", смята общественият защитник. Амбицията й е да превърне институцията "от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени права". Ковачева обеща открит диалог и прозрачна работа.

Тя депозира оставката си като заместник-омбудсман, правомощията й се прекратяват с днешна дата. От днес тя е избрана за омбудсман. Преди това Ковачева заемаше длъжността временно на мястото на Мая Манолова, която подаде предсрочно оставка от поста заради изборите за кмет на София миналия октовмри.

Диана Ковачева положи клетва пред Народното събрание.