Това коментира министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на МС. Той призна, че неговото отношение към тази стъпка е отрицателно, но такава била политическата воля.
Финансовият министър каза, че евентуално решение да бъдат спасени парите на всички вложители би дало лош пример и допълни, че всеки, който е поел риска да прави подобни вложения, трябва после да е наясно с последиците.

Изявлението на министъра идва малко изненадващо на фона на вчерашното съобщение на МС, където ясно се казва, че кабинетът подкрепя спецзакона на БНБ, който цели спасяване на всички влогове.

По думите на министър Чобанов едно от законовите предложения, които се обсъждат, е да се направи проверка за произхода на тези средства от НАП и съответно данъчна ревизия на фирмите, които евентуално ще получат обратно своя ресурс, като те бъдат "изчистени" и от публични задължения.
Това означава, че фирмите, които имат публични задължения, ще бъдат задължени първо да ги платят, а после да получат парите, които са в банката, обясни министърът.

Днес стана ясно, че Софийският районен съд е дал разрешение да бъде разкривана банкова тайна за сметки в КТБ.

Според Чобанов трябва да се направи ясна оценка на ползите и разходите по подобно решение в контекста и на работните места, осигурявани от предприятията, които имат банкови влогове.
Дали няма риск тези работни места да бъдат загубени, а хората да разчитат на социална помощ, което ще води до допълнителни разходи, коментира министърът.

Като цяло, при тази преценка, която беше направена и в други страни за това колко би струвало подобно решение, везните клоняха в посоката да бъдат спасени парите на всички, допълни Чобанов.

По-рано днес Румен Гечев от БНБ обяви, че има консенсус между политиците за спасяване на депозитите от над 100 хил. евро. Според левия депутат активи от над 2 млрд. лв. в КТБ ще могат да се продадат и да се покрият влоговете. ГЕРБ обаче обявиха, че тези 2 млрд. не са високоликвиден актив.