Премиерът Николай Денков коментира предстоящото създаване на движението Трети март, което ще инициира референдум за запазване на националния празник и срещу промяната му с корекции на Конституцията. Инициативата идва след призива на Румен Радев от връх Шипка, че Трети март е червената линия, която българите няма да допуснат да бъде прекрачена.

По думите на министър-председателя тази политическа дискусия за евентуален референдум трябва да се води в парламента.

"Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в НС, там е мястото за тази дискусия. Подкрепям 24 май, защото това е символът, който ни води в бъдещето", каза той, като добави по повод Трети март, че не трябва непрекъснато да се взираме в миналото.

"Аз не търся война с никого. На нас ни трябва спокойствие в правителството, в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да живеят по-добре", коментира Денков размяната на остри реплики с президента.

"Всяка институция трябва да работи според това, което й е наложено според права и задължения. Задължението на правителството е да си изпълни управленската програма", напомни той.

По скандала в "Пирогов" с Мустафа Емин, съветник на военния министър, Денков се изказа предпазливо - че първо проверката трябва да докаже фактологията.

"Във всяка една ситуация от този тип трябва да завърши успешно проверката. Не може да се уволняват хора само на базата на Фейсбук съобщения. Ако е вярно, съветникът трябва да си отиде, но ако това е прикрита атака, която има други цели, бих оставил министърът да реши", каза още премиерът.

Денков защити последните законови промени във връзка с войната по пътищата, в това число и отнемането на автомобилите, като констатира: "Обществената подкрепа става все по-голяма".

"Трябва да станем максимално строги, за да не се убиваме българите сами по пътищата", призова министър-председателят. 

"Има работна група, която преглежда наредбите и е организирано закупуването на техника, която да ускори проверката на употребата на наркотици. Трябва да оборудваме 3 лаборатории", добави той.

Денков обясни, че има огромна разлика в проверката за концентрация на алкохол - тя се прави в момента, сравнително бързо. За наркотици - методът е друг и се изисква повече време.

Денков потвърди и за постъпките да купим бронирани машини "Страйкър" за Сухопътни войски, но подчерта, че крайното решение е на парламента и на американския конгрес, като уточни, че парите за модернизация на армията ни са осигурени. Той препрати медиите за уточняване на детайлите към министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Премиерът акад. Николай Денков е на посещение днес в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" (INSAIT).