Общественици са готови да инициират референдум за запазване на Трети март като национален празник, на фона на намерението на управляващите да го сменят с 24 май и да запишат това с промени в Конституцията.

Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник, обяви евродепутатът Петър Витанов на пресконференция, цитиран от БТА.

Имаме готовност да поставим този въпрос на всенародно допитване чрез референдум, добави той.

Сред присъстващите на пресконференцията бяха историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков.

За нас Трети март е кулминацията на една петвековна борба за освобождение. Трети март е линията между оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата съвременна държава и Трети март олицетворява подвига на десетките, стотици хиляди загинали за свободата на България, посочи Петър Витанов.

Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели, отбеляза евродепутатът.

Витанов посочи, че в основната част на инициативата са представители на научната общност, сред които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски; държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева, журналисти Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева, лекари, артисти и спортисти.

В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той.

Снимка: БТА

По думите на акад. Иван Юхновски смяната на националния празник може да бъде разглеждана като семейно насилие.

"Тук съм в качеството си на патриот за една кауза, която не намирам за политическа в никой случай, а съвършено естествено като домашна разправия за българския народ и опит за семейно насилие, което никак не е добре", подчерта Юхновски и беше категоричен, че не бива българският народ да допуска "тази промяна, която ще бъде изключително оскърбителна за паметта на всички тези българи, които са загинали в толкова много ужаси, на които е бил подложен българският народ през тези 500 години".

"Имам чувството, че директно се оскърбява чрез подобно действие каузата на Ботев, на Левски", добави академикът.

Снимка: БТА

От своя страна проф. Искра Баева заяви, че 3 март не е празник на Руската империя, а е плод на усилията на българите.

"Българите десетилетия са се борили за своите права и са предизвикали съчувствието на цяла Европа. Руската империя е поела функциите да изпълни това желание на европейците българите да бъдат освободени. Само че и тази война едва ли без българското участие щеше да завърши по този начин, както в крайна сметка завършва. Така че това е български празник", отбеляза Баева.

По думите ѝ смяната на 3 март с 24 май е безумно намерение.

Проф. Баева посочи, че след 1944 г. по чисто идеологически причини Трети март е отменен, но 34 години по-късно е възстановен с всенародното отбелязване на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1978 година.

Тя коментира, че 24 май е народният празник, празникът на културата, на нашата писменост и литература и не вижда защо трябва да го политизират, докато Трети март винаги е празнуван като държавен, дори и в Третото българско царство.

Включих се тук, възмутен от конюнктурното поведение ПП-ДБ, заяви Явор Дачков и добави:

"Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия".

Явор Нотев каза, че целта на първо място е събирането на 400 хиляди подписа, които са най-прекият, най-бързият и убедителният път за провеждане на такъв референдум.

В края на юли ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.