Външният ни министър Даниел Митов ще се срещне на 14 януари с Хамънд, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Двамата ще обсъдят двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност.

След пленарните разговори между двете делегации Даниел Митов и Филип Хамънд ще дадат съвместен брифинг от 16 часа.

Филип Хамънд ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев и премира Бойко Борисов.

На следващия ден - 15 януари, в София ще бъде и държавният секретар на САЩ Джон Кери.
Неговата визита беше потвърдена от Държавния департамент в петък.

В София той ще обсъди сътрудничеството в областта на сигурността между България и САЩ, енергийната диверсификация и двустранните отношения в областта на търговията и инвестициите.

"Държавният секретар ще подчертае важната роля, която има върховенството на закона за реализирането на пълния потенциал на България като динамична европейска демокрация", се посочва в изявлението на говорителя на департамента Джен Псаки.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Кери ще бъде приет от  Росен Плевнелиев и от Бойко Борисов.

Ден преди посещението си в София Кери ще се срещне с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в Женева, преди следващия кръг от преговорите за иранската ядрена програма.

US дипломат №1 ще бъде във френската столица в четвъртък и петък (15-и и 16-и януари), за да изрази солидарност с близките на жертвите на терористичните атаки.
Визитата идва на фона на критики към администрацията на американския президент Барак Обама, че не е изпратила високопоставен представител по време на вчерашния марш на справедливостта в Париж.

"Ти подведе света", пишеше на главната страница на "Ню Йорк дейли нюз".

Министърът на правосъдието Ерик Холдър беше във Франция, но не участва в шествието.
Държавният секретар Джон Кери беше на посещение в Индия. Обама и вицепрезидентът Джо Байдън обаче нямаха запланувани събития.

Днес Кери определи критиките срещу администрацията като заяждане и съобщи, че в марша са участвали помощник-държавният секретар Виктория Нюланд и американският посланик във Франция.

„Искам да подчертая, че отношенията на САЩ с Франция не се определят от един ден или един особен момент, това е дългогодишна връзка, която се основава на дълбоко споделени възгледи и по-специално на ангажимента да споделяме правото на свобода на словото", каза Кери, цитиран от Асошейтед прес, предаде БТА.