"Размахайте писалките си" и "Свобода, равенство, рисувайте, пишете", "Ние сме Шарли", "Свобода", "Да живее Франция", се четеше на плакати в памет на 17-те загинали при трите терористични нападения тази седмица, предаде БТА.

Шествието завърши без да бъде регистриран нито един инцидент, предаде Франс прес, като се позова на полицията. В митинга във френската столица са участвали на между 1,2 и 1,6 милиона души. Те са се разотишли малко след 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време).

Най-малко 3,7 милиона души са участвали в шествията срещу тероризма в цяла Франция. Това е най-голямото мобилизиране на хора в историята на страната. Многохилядни шествия имаше и в САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Белгия и др. страни.

Вижте снимки от Марша на солидарността в Париж >>>

Над множеството се издигаха хиляди плакати: "Аз съм "Шарли" и френски национални знамена, от време на време се чуваха френският национален химн и спонтанни скандирания "Свобода!" и "Шарли, Шарли!". Хора от различни вероизповедания пееха Марсилезата. 

Шествието срещу тероризма тръгна от Площада на Републиката, а крайния пункт бе Площадът на нацията, намиращ се на около 3 км, до който участниците се придвижиха по три маршрута.

Около 50 световни лидери се включиха в Похода на обединението. Сред тях бяха френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, украинският президент Петро Порошенко, палестинският президент Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, президентът на Мали Ибрахим Абубакар Кейта, британският премиер Дейвид Камерън, испанският му колега Мариано Рахой, руският външен министър Сергей Лавров, турският премиер Ахмет Давутоглу и други.

Премиерът Бойко Борисов също участва и изрази съчувствие и подкрепа от името на България. 

По-късно той коментира, че в България има свобода на словото. Единствено остава да се изясни собствеността на медиите чрез нов закон, посочи той.
"Всички ценим свободата на словото, затова сме тук", изтъкна Борисов в Париж.

Той съобщи, че е говорел с всички лидери, дошли за Марша на солидарността и поясни, че те са притеснени от тероризма. Според него начинът, по който се действа, е брутален, безпардонен и е като невидим враг- трудно се вземат мерки срещу него.

От българска страна в похода участваха още лидерът на ПЕС Сергей Станишев и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Във Франция остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха.

Френските власти бяха разположили още 5500 военни в района на Париж и околностите му, съобщиха от френското военно министерство.

"Златен глобус" и Шарли

Междувременно, на церемонията, на която получи почетен "Златен глобус" за цялостен принос, актьорът, режисьор, продуцент и носител на "Оскар" Джордж Клуни заяви на сцената: "Няма да вървим в страх... Тогава аз съм Шарли".

Милиони хора, не само в Париж, но и в целия свят, се включиха в антитерористичните шествия - християни, евреи и мюсюлмани - за да кажат, че няма да вървим в страх, отбеляза Клуни, отдавайки почит на жертвите на атентатите във френската столица.

12 души бяха убити при атаката срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в сряда, жена полицай загина при престрелка на следващия ден, а четирима заложници намериха смъртта в магазин в петък. Тримата джихадисти, двама от които бяха братя, бяха ликвидирани от френските специални части. 

АНКЕТА: Шарли ли сте?