Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг обсъди при затворени врата последното развитие на събитията у нас, съобщи "24 часа".

Шефът на комисията Гунтер Крихбаум - депутат от управляващата партия ХДС на канцлера Ангела Меркел, коментира, че избори и смяна на правителства са съвсем нормални процеси в една демокрация.

"Когато обаче са разпознаваеми тенденции, че едно правителство иска да жертва държавата, това е неприемливо", заяви той.

По думите му, изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил тежка грешка, която осъзнал и българският премиер.

"Сега става дума за това да се изгради наново загубеното доверие от страна на собствения народ, но и от страна на европейските партньори", каза още той.

Депутатите в Бундестага са силно обезпокоени, че новото правителство е на власт, само защото "се съобразява с дясноекстремистка и антиевропейска партия като "Атака".

Крихбаум допълни, че желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо.

Член 7 от
Лисабонския договор

Преди дни депутатът от Европейския парламент Маркус Фербер заплаши пред БНР, че заради потъпкването на демократични принципи в България той ще иска да се задейства член 7 от Лисабонския договор.

Фербер заяви, че това се налага, защото действията на българското правителство вече са преминали отвъд границите на неспазване на европейските принципи.

Член 7 предвижда санкции като ограничаване на правото на глас за страни - членки, които сериозно и трайно нарушават свободата, демокрацията, човешките права и други основни европейски стандарти и ценности.

Гунтер Крихбаум обаче каза, че опитът е показал, че от това наказание няма голям смисъл.

Той подкрепя инициативата на германския външен министър Гидо Вестервеле и колегите му от Дания, Финландия и Холандия, които изработват по-добър правилник за действие при нарушаване на основни демократични ценности.

На въпрос дали България може да очаква санкции, евродепутатът заяви, че е нужно първо да продължи наблюдението.

"България е задължена да спазва най-високи стандарти на демокрацията и правовия ред в ЕС. Всеки българин е гражданин и на ЕС, затова предупреждения от Брюксел не биха били намеса във вътрешните работи. Надявам се, че българското правителство и парламент ще уважават тези общоевропейски стандарти, в противен случай ще се наложи ЕК да се намеси", предуреди Крихбаум.