Рамката на бюджета е основана на ръст от БВП от 0.7 на сто за 2010 г., предвиден ръст на БВП от 3.6 на сто за 2011 г., като двигатели на икономическия растеж ще бъдат износът и плавното възстановяване на вътрешното потребление. Планиран е дефицит от 1 963 000 000 лева, посочи Дянков, цитиран от БТА.

Предвижда се засилен контрол от страна на приходните агенции, стегната и последователна политика за разходите, както и плавно намаляване на публичните разходи до 35-36% от БВП.

Дянков отбеляза, че основните цели са стабилност на валутния борд, ниски данъци, ориентиране на публичните разходи към увеличаване на растежа, извършване на пенсионна, здравна и административна реформа, запазване на размера на пенсиите и заплатите.

Предвиденият размер на приходите е 25,844 млрд. лв. или 33, 5 % от БВП. Ръстът на приходите спрямо 2010 г. е 1,296 млрд. лв.
От началото на 2011 някой от акцизните ставки ще бъдат синхронизирани с изискваните от ЕС минимални нива. Очакваният фискален ефект е около 65 млн. лв.

Освен политиката на ниски данъци, продължава политиката за насърчаване на заетостта и намаляване на "сивия" сектор, заяви финансовият министър. Решението за увеличаване на осигурителните вноски с 1,8 % е част от пенсионната реформа, допълни той.

Планираните разходи са 27, 807 млрд. лв. или 35 % от БВП. В социалния сектор са предвидени разходи в размер на 12, 6 % от БВП.
Дянков отбеляза предлаганото увеличаване на пенсионната вноска с 1.8 на сто, което е част от пенсионната реформа.

Ако приходите в хазната през 2011 г. са по-големи от планираните, може да се мисли и за повече разходи, но вдигане на минималната работна заплата не е приоритет номер едно, заяви по-рано пред БНР финансовият министър Симеон Дянков. Преди дни социалният министър Тотю Младенов съобщи, че има вероятност минималната заплата да се повиши от 1 юли догодина.

"Работата на социалния министър, разбира се, е да иска по-високи пенсии и по-високи заплати. Моята работа пък е да видим дали това може да се осъществи. Заложили сме консервативни приходи, така че може да се очаква евентуално и едно по-добро изпълнение", обясни Дянков. 

На критиките от опозицията, че при заложен Брутен вътрешен продукт от рекордните 77 млрд. лв. трябва да има и по-високи приходи, защото в противен случай това би било признание на държавата, че не може да си събира данъците, Дянков отговори така:
БСП са слаби като критикари, в смисъл, че те, от една страна, критикуват, че има твърде оптимистичен растеж, а от друга страна, критикуват, че приходите не са достатъчно големи, заложени като растеж. Така че трябва да решат от коя страна да критикуват.

Дянков смята, че дори ако икономическият ни растеж догодина е по-нисък, приходите в хазната нямало да се свият дотолкова, че бюджетният дефицит да надскочи критичните 3%. Цел номер едно, според него, е овладяването на дефицита и свиването му до 2,5 на сто. И тъй като вече от фискалния резерв няма да може да се вадят средства, които да покриват преразходите, дефицитът, който ще е около 2 млрд. лева, ще се финансира с продажба на дълг.