Да обсъдят проблемите в бранша дойдоха от "Филип Морис България", "Булгартабак Холдинг", "Бритиш Американ Табако България", "Джапан Табако Интернешънъл България" и "Импириъл Табако България".
 
Разговорите са част от поредицата срещи на тютюневите компании с представители на държавата за ограничаване на незаконната търговия с цигари в България.

Симеон Дянков обясни, че Министерството на финансите не смята да променя акциза върху цигарите през следващите три години.

Компаниите обсъдиха с министъра, данъчни и представители на Агенция “Митници” идеи за ограничаването на нелегалната търговия с цигари.

Според изчисления, направени по официални данни на Министерство на финансите, очакваните нерезализирани приходи от акцизи върху тютюневи продукти за 2010 г. са 700 млн. лева. Според индустрията потреблението на незаконни цигари е между 6 и 7 млрд. къса от общо потребление около 17.5 млрд. къса за тази година.

Представените на срещата изчисления показват, че само един контейнер незаконни цигари води до 2 млн. лева загуби за държавния бюджет от неплатен акциз и ДДС.

На среща с правосъдния министър с тютюневата индустрията ще бъдат представени законодателни предложения за ограничаване на незаконната търговия.
Сред тях са задължително унищожаване на всички задържани незаконни цигари, конфискация в полза на държавата на всички превозни и други средства, използвани за незаконна търговия с цигари, отнемане на разрешителни за търговия с тютюневи изделия без право на възстановяване за търговци, участващи в незаконната търговия с тютюневи изделия и други.