На брифинг в парламента депутатът Емил Райнов заяви, че парламентарната група на "БСП лява България" ще използва всички лостове, които има опозицията, "за да спрем това безумие в закона", предаде БТА.

Днес от БСП са изпратили писмо до държавния глава с искане да наложи вето на промените в закона.

"Нашите основания са, че в този закон за пръв път се предлага разделянето на две на гарантирания пакет на всички здравно осигурени - на основен и допълнителен, без ясни критерии и финансови разчети", обясни Райнов.

Според него вероятно министърът на здравеопазването Петър Москов се готви да разпредели хората в две групи - социално значими и социално незначими.

Промените в Закона за здравното осигуряване разделиха здравните услуги, които ще се покриват от НЗОК, в два пакета - основен и допълнителен. В основния пакет влизат масовите заболявания, за които гражданите няма да доплащат, а в допълнителния ще са болестите с планов прием, като ще бъде даден краен срок, в който даденото заболяване може да бъде излекувано.

"Това е тежък удар върху здравноосигурителната система, която се основава на два основни принципа - солидарност и равен достъп до здравната система", коментира още Райнов.

По думите му с промените се нарушават тези принципи и някои хора ще имат бърз достъп до здравната система, а други ще трябва да чакат, "а може би ще трябва и да плащат допълнително".

Колегата му Филип Попов допълни, че с промените в закона пряко се нарушават гарантирани от Конституцията права на гражданите.

"Били сме свидетели как президентът е връщал без особени мотиви други законопроекти в НС, сега той има мотиви и като олицетворяващ обединението на нацията, представляващ българската държава, би трябвало да е наистина загрижен за здравето на българските граждани и да върне този противозаконен законопроект в парламента", каза Попов.

Зам.-председателят на групата Корнелия Нинова пък заяви, че от реакцията на президента ще съдят дали той е държавен глава на цялата нация или ще вземе страната на силните, дали е загрижен за здравето на народа си или ще взима решения, воден от други мотиви, и дали ще спазва Конституцията или ще я пренебрегне.