Здравните услуги, които ще се покриват от НЗОК, вече ще са разделени в два пакета - основен и допълнителен, решиха депутатите, съобщи БТА.

Основният и допълнителният пакет ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Наредбата ще може да се актуализира веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната година.

Мая Манолова от БСП заяви при дискусията, че разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен ще доведе до хаос в здравната система.

"Вие вместо да прехвърлите на Народното събрание тази тежка отговорност да прецени кои заболявания на хората ще бъдат в основния пакет, тоест ще бъдат безплатни, и кои ще отидат в допълнителния, тоест хората ще трябва да си плащат, вие натоварихте себе си с тази отговорност. Вие просто ще бъдете изгонен с камъни от министерското си кресло", отсече Манолова.

Колегата й Емил Райнов коментира, че тежестта от промяната ще бъде усетена от хората в началото на 2016 година.

"Януари месец хората за първи път ще се сблъскат с тези два пакета, как за нещо, което са получавали през предходната година, вече ще трябва да плащат два пъти. Правя една бегла асоциация с февруари месец 2013 година, когато хората си получиха двойните сметки за ток", каза Райнов.

Според приети в закона текстове за деца до 18-годишна възраст, студенти, затворници, бежанци, държавни служители, на които и досега държавата е поемала част от здравните вноски, осигурителната вноска се внася в размера, определен със закона за бюджета на НЗОК за съответната година, върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 година.

Промяната предвижда всяка следваща година този процент да се увеличава с 5 на сто до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Така до 10 години държавата поема на 100% вноските.

Депутатите гласуваха текстове, според които осигурените лица ще имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ.

Здравноосигурителните права на гражданите, които сами се осигуряват, се прекъсват, в случай че не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период 60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Досега този срок беше 36 месеца.

Ще бъде създаден регистър на специалистите, работещи в лечебни заведения в изпълнение на договори с НЗОК, с имената и професионалните им данни; придобита специалност, договорите с НЗОК, в изпълнение на които работят; вид медицинска помощ, оказвана в изпълнение на съответния договор; брой договори, по които работят.

Приеха се и регламенти за контролната дейност на Здравната каса.