БСП откри предизборната си кампания за местните избори с концерт на цигулка, флейта и чело на площадката до взривения мавзолей на Георги Димитров. Това се случи в първия ден на кампанията, която днес започна официално, точно месец преди вота на 27 октомври.

Социалистите, които влизат в надпреварата за столицата със слогана "Имаме решение за София", представиха кандидатите си за общински съветници, районни кметове и кметове на кметства. В първата десетка са шестима от общо седемте настоящи общински съветници от БСП в столицата. Водач на листата е председателят на БСП-София Калоян Паргов, а на второ място е настоящият заместник-председател на СОС от БСП Милка Христова.

В словото си лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви:

"Скъпи българи, от вашето решение на 27 октомври зависи бъдещето на нашите общини и градове. Зависи бъдещето на вашия собствен живот. Днес ние ви подаваме ръка. Нека заедно направим общината помощник, а не спирачка на вашия малък семеен бизнес. Заедно да гарантираме, че ще спасим и развиваме общинските болници, че ще развиваме общинските училища. Заедно ще осигурим на нашите деца места в безплатни детски градини, на младите семейства, затруднени за своя старт в живота, общински жилища, на възрастните ни родители- уважение, социални услуги, гарантиран социален живот. Заедно можем да спрем кражбите в общините от вашите пари и да гарантираме сигурност по улиците и по домовете ви. Нека с протегнати ръце се обединим за подредена община и за добруването на всеки неин жител".

Снимка: БТА

След това Нинова обясни защо БСП застана зад кандидатурата на бившата си депутатка Мая Манолова:

"Манолова има воля, има характер да промени управлението на София, а нашите кандидати за общински съветници, за районни кметове и кметове на кметства ще й дадат още сили, за да постигнем този резултат - промяна на управлението в София".

По думите й кандидатите на партията са гарант за това, че ще бъде преразгледан концесионният договор на "Софийска вода" и че ще работят билетът за градския транспорт да се върне на 1 лев.

"Зелените площи в София ще останат такива и няма да се застрояват. В детските градини и училища ще има лекари и медицински екипи. Вашата сигурност ще бъде гарантирана с видеонаблюдение в подлезите, в улиците, които днес тънат в тъмнина. В крайните квартали ще има канализация. Ще работят така и ще бъдат гарант, че всеки 1 лев, събран от вашите данъци, се връща при вас. Вие ще получите благополучието, което заслужавате. Да дадем вяра на нашите съграждани и на нашите сънародници. Промяната е възможна, но само ако бъдем заедно. Ако бъдем почтени, честни към тях- днес, което обещаваме, утре изпълняваме. На добър час, успех и победа!", пожела Нинова.

Снимка: БТА

На свой ред Калоян Паргов заяви:

"Имаме решение за кварталната инфраструктура и това е въпрос на политическа воля. Имаме решение за чистотата на въздуха и това е въпрос на политическа воля, свързана с по-голям натиск от страна на общината върху тези, които замърсяват. Имаме и воля за справяне с дупките".

Снимка: БТА

Кандидатът за общински съветник от БСП Христо Монов благодари за подкрепата, която семейството му е получило през тази седмица - след освобождаването на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина му.

"Преди 20 години в едно интервю бях казал, че бих гласувал за кмет, на когото бих дал пари назаем. На Мая Манолова не само пари назаем ще й дам, ще й кажа и кодовете на банковите си карти", заяви той.