На въпрос дали остава датата 15 ноември за подписване на споразумение за проекта „Южен поток” Борисов обясни, че по време на посещението на Путин у нас ще бъдат обсъдени всички теми от взаимен интерес – енергийни проекти и износът на България към Русия.
Борисов обясни, че е избран почивен ден за посещението, за да има време за обстойни, разширени разговори, предаде "Фокус".

"Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, запита Борисов.
Той обясни, че иска да вдигне стокообмена на България и Русия до нива от годините, когато двете страни са работили добре.
„Това е чист бизнес и чиста икономика, свежи пари за държавата. Саркози и Меркел се срещат с Путин и си правят бизнес, а ние сме си подарили пазара. Аз не мога да отида на 15 ноември, той прояви разбиране и ще дойде на 13 ноември”, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"България имаше най-добрият пазар в Русия - на вино, цигари, хранителна промишленост, кетчуп, домати, майонези, лека промишленост. Сега те пият френски вина и забравиха нашите продукти", коментира още премиерът пред журналисти, по време на инспекцията на строежа на магистрала "Люлин".

Рано сутринта днес се разбра, че Путин и Борисов са обсъдили по телефона българо-руските енергийни проекти. Двамата премиери са разговаряли за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и България с акцент върху енергетиката, съобщи снощи ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР.

Вестник "Дневник" цитира интервю на Борисов пред руската агенция, в което премиерът определя строителството на АЕЦ "Белене" като "изключително важно, защото в противен случай до 2020 г. България ще има проблеми с производството на електроенергия". В същото време, продължава Борисов, съседна Турция ще разполага с четири атомни централи.
Вторият проект, който според министър-председателя е важен за страната, е изграждането на газопровода "Южен поток".

Само преди 10 дни - на 21 октомври, Путин и Борисов обсъдиха по телефона изпълнението на споразумението по проекта "Южен поток". Тогава двамата премиери се договориха до 15 ноември тази година да бъде създадено руско-българско смесено дружество за строежа на българския участък на този газопровод. 

В този разговор Путин пое ангажимент за бърза доставка на резервни части за дефектирали елементи от защитната система на Шести блок от АЕЦ "Козлодуй", който е в планов ремонт. 
Частите бяха доставени  ден след разговора между двамата премиери.

В разговора на 21 октомври Путин и Борисов констатираха и напредък по проекта за изграждането на АЕЦ "Белене". Двамата са се съгласили, че към проекта трябва да се "привлекат компании от трети страни, които са най-компетентни в сферата на атомната енергетика в света".
Дни по-късно премиерът Борисов обяви за проявен интерес от инвеститор от Германия.

Последна актуализация в 13.30 ч.