Двамата премиери са обсъдили въпроси от двустранното търговско-икономическо сътрудничество, предаде БТА, като цитира руската агенция.
По-специално Путин и Борисов са разменили мнения за хода на изпълнението на междуправителственото руско-българско споразумение по проекта "Южен поток", което бе сключено през януари 2008 година.

Двамата премиери са се договорили, че до 15 ноември тази година ще бъде създадено руско-българско смесено дружество, което ще се заеме с разработката на техническо-икономическата обосновка на българския участък на този газопровод.
 
Владимир Путин е изразил готовност доставката на елементи за замяна на части от защитната система на Шести блок от АЕЦ "Козлодуй" да се осъществи в най-кратки срокове и те да пристигнат в България със самолет, за да може плановият ремонт на централата да завърши в срок.

Путин и Борисов са констатирали и положителния ход на изпълнението на споразуменията, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене".
Обсъден бил и въпросът за привличане към проекта на компании от трети страни, които са най-компетентни в сферата на атомната енергетика в света, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Създаването на съвместната компания по "Южен поток" беше обсъдено по време на неотдавнашното посещение в София на председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. След разговора си с Бойко Борисов шефът на "Газпром" заяви, че е постигнат "сериозен прогрес" в двустранните разговори по проекта.

Преди седмица пък се разбра, че Русия и България са удължили с 6 месеца - до края на март 2011 година, срока на договора за строежа на АЕЦ "Белене".

"Медиапул" междувременно съобщи, че до месец се очаква българското правителство да вземе политическо решение да продължи ли изграждането на атомната централа. Преди решението да бъде взето у нас ще дойдат шефовете на “Росатом“ и на изпълнителя на проекта “Атомстройекспорт“. По време на визитата трябва да бъде предложена твърда цена на проекта, за каквато настояваше премиерът Бойко Борисов.
Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов е потвърдил пред "Медиапул" за визитата.

Говорителят на "Росатом" Сергей Новиков вече заяви, че цената на строителството е достигнала 7 млрд. евро.