Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Седмицата" на Дарик радио.

Той уточни, че след като снощи е пристигнал самолетът с резервните части за реактора на централата, графикът предвижда по-ранното включване на блока от първоначално планираната дата - 15 ноември.

„Снощи пристигна самолетът и чохлите са вече в АЕЦ „Козлодуй". Тези чохли са сменени по договор от 2004 г., монтирани са 2006 г. Те имат срок 30 години и две години гаранция и на всеки четири години се проверяват. Теоретично се оказа обаче, че според договора е възможно половината от елементите до гаранционния срок въобще да не са проверявани. И това става на практика - ето сега четири година след слагането им се оказа, че половината от тях са дефектни. Не е имало авария, нито са създали опасност", обясни министър Трайков.

 За ускоряването на доставката решаващ принос имаше и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко. Веднага след кацането на транспортния самолет "Ил-76" на летището, тръбите са натоварени на чакащите камиони на атомната централа, които са отпътували към Козлодуй.
„Когато имате дефектни чохли, които очаквате да работят 30 години, се обаждате на завода, който ги прави, но хората ви казват, че са им нужни между 6 и 8 месеца да ги произведат и доставя", допълни министърът. След като е станало ясно, че нужното ни количество резервни части са налични, тъй като в завода са подготвили такава партида за руска централа, започват и разговорите за срока на доставката за България.

„Първоначално беше на 15-ти ноември възможността блокът да заработи отново, след това на 11-ти ноември, но след като снощи дойдоха, по график най-късно на 6 ноември блокът ще бъде изцяло в енергийната система", заяви Трайчо Трайков. „От цялото руско ръководство и от компанията срещнахме изцяло разбиране. В случая ставаше дума не толкова дали ще дойдат или не, а ставаше дума за дни и часове, защото един ден престой на реактора е милион и половина лева", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Запитан дали подобна доставка трябва да зависи от разговори между Бойко Борисов и Владимир Путин той добави: „Тук се борехме с времето и затова си струва всеки, който може да помогне, да помогне".

За строежа на бъдещата атомна централа в Белене министър Трайков коментира, че „когато има едно заварено положение, властта трябва да направи възможно най-доброто от него". „Трябва да се изхожда прагматично - там има вложени много пари, които няма как са се върнат, това са средствата на НЕК, респективно на българския данъкоплатец. Въпросът е може ли да намерим и други пари, с които да се завърши строежа и централата да заработи", каза министърът. Той повтори тезата, че правителството работи в посока да бъде намерено и друг трети инвеститор, за да бъде построена централата не само от България и Русия.


Късно снощи с извънреден полет на авиокомпания "Волга-Днепр" на летище "София" пристигнаха тръбите, необходими за ремонта на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БТА. Операцията по извънредната доставка на оборудването стана възможна благодарение на личната намеса на премиера на Руската федерация Владимир Путин след разговора му в четвъртък с българския министър-председател Бойко Борисов.