Руските медии коментират думите на Лавров пред телевизия НТВ, че българският премиер трябва да се срамува от изявлението, че България се е отказала от енергийните проекти с Русия в интерес на САЩ.

"Прочетох с изумление цитат от изказване на министър-председателя, в което той заявява, че страната се е отказала от изпълнението на енергийните проекти с руско сътрудничество, включително "Южен поток“, в интерес на САЩ. Поразително е как хората не се притесняват да правят такива изявления. Мен би ме било срам пред избирателите, пред страната“, добавил Лавров.

Вестникът припомня, че на 1 декември 2014 г. президентът Владимир Путин съобщи, че Русия не може да продължава реализацията на „Южен поток“ при създалите се условия. Тогава Москва и Анкара се договориха за строителството на газопровод през Черно море и създаването на газов център в Гърция, чрез който да бъдат извършвани доставките на газ към Южна Европа.

"Сергей Лавров се срамува заради премиера на България“, пише и „Свободная пресса“, цитиран от "Фокус".

"Лавров заяви, че външната политика на Русия, както и на всяка друга страна трябва да се води не само с прагматичност, но и с достойнство.
В тази връзка той заяви, че би се срамувал да прави изявления като българския премиер Бойко Борисов
“, допълва изданието.

И подчертава, че България се е отказала и от проектите за българо-руска атомна електрическа централа и петролопровода Бургас-Александруполис, и сега очаква САЩ да дадат на България безвизов режим.

"Лавров посочи пример в Европа за какво би се червил“, с такова заглавие пък излиза „Российский диалог“. 

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се засрами ли българският премиер?