Това пише в писмен отговор на въпрос на депутата Яне Янев премиерът Бойко Борисов за политиката на правителството за промени в Лисабонския договор, цитиран от БГНЕС.
Като пример може да се посочи отрицателната ни позиция, която сме защитавали във всички европейски форуми и във всички формати относно въвеждането на обща консолидирана корпоративна данъчна основа, допълва премиерът. Въведането на еднаква данъчна основа за данък печалба бе една от идеите на Пакта Евро Плюс.

Депутатът пита каква е позицията на правителството по поредното отнемане на суверенитет, което цели държавите да бъдат изправени пред Европейския съд и бюджетите им да бъдат обявани за невалидни. Неговият въпрос е продиктуван и от последните изказвания на Симеон Дянков, че България може да се включи в новия фискален съюз, предложен от Германия.

"Дебат за възможни промени в Лисабонския договор с цел предоставяне право на Европейския съюз да се намесва в бюджетната политика на държавите-членки не се е състоял и българското правителство не е било ангажирано да изказва официално позиция по този въпрос", подчертава Борисов, като не дава категоричен знак за подкрепа на промените в договора.

Вчера френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за нов договор на ЕС, който да замести Лисабонския. Едно от предложенията им предвижда Съдът на ЕС да може да проверява бюджетите на страните, но няма да може да ги отменя.

България към момента има едни от най-ниските данъци в Европа, включително и плосък данък за доходите на физически лица, припомня премиерът. Освен това страната ни не е предприела стъпки за повишаване на преките данъци, както някои страни в Европа.

"Считаме, че хармонизацията на данъчните политики на ниво ЕС ще доведе до загуба на конкретни предимства и забавянае на икономическия растеж особено в догонващи икономики със сравнително ниски данъчни ставки като в България", пише още премиерът.

Според Борисов  "с измененията на пакта, които се обсъждаха в продължение на месеци и се очаква да бъдат приложени веднага след одобрението им през декември тази година, ролята на ЕК във фискалното наблюдение на държавите членки се засилва". Това ще се постигне чрез въвеждането на т.н. обратно квалифицирано мнозинство за гласуване на решение на Съвета при продължително непредприемане на действия от страна на държава-членка с препоръки по процедура за свръх дефицит, казва още Бойко Борисов.
В същото време експремиерът и сегашен лидер на ПЕС Сергей Станишев изпрати до Борисов открито писмо, в което го призовава да не подрепя плана Меркел - Саркози. Според него обръщане на негативната тенденция за еврокризата е възможно, ако се действа чрез решителен пакет от мерки - издаване еа еврооблигации, по-активна роля на Европейската Централна Банка, създаване на Европейска рейтингова агенция, въвеждане и прилагане на данък върху финансовите операции, който да ограничи спекулациите със суверенен дълг и да осигури значителен финансов ресурс за Европа.

Управителят на БНБ Иван Искров също се дистанцира от идеите за хармонизирана данъчна основа и единен данък върху финансовите транзакции в интервю, публикувано днес.