Премиерът пожела късмет на всички състезатели, чието участие в Игрите продължава.
„Много е важно да взимате медали, защото предлагаме законови промени, които ще позволят да получавате доживотни парични награди“, допълни Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.
В края на юни правителството предложи законови промени, според които се увеличават месечните награди за олимпийски медалисти, като за златен те ще са три минимални работни заплати (290 лв. сега).

Борисов изтъкна, че всяка година управляващите увеличават средствата за финансиране на българския спорт.

"Ако държавата извади 1-2 милиарда да ги инвестираме в спорт, вместо в здравеопазване, образование, инфраструктура, съм сигурен, че ще вземем с 10-15 медала повече.
Но когато Великобритания е строила магистрали, ние сме строили ТКЗС-та, когато те са си правили пречиствателните станции, ние сме правили партийни събрания и чинията на Бузлуджа. Така че тези години трябва да се наваксат. Ние заварихме държава, която нямаше нито една зала за подготовка и за големи състезания. Сега имаме няколко готови и няколко се строят и догодина ще са готови. Така че следващите поколения ще тренират и да се изявяват", каза той, цитиран от "Дневник".

Премиерът представи проектите за ремонт и изграждане на различни спортни обекти в цялата страна, както и направените инвестиции в организирането на отделни състезания.
„В следващите три години най-добрите тенисистки ще играят в София, като за провеждането на турнира и осигуряването на наградния фонд правителството вече е превело 1 250 000 лева“, допълни Борисов.
Той съобщи, че ще бъде търсена възможност и за отпускане на 100 000 евро за оборудване на тренировъчна зала във Варна за гимнастика Йордан Йовчев (Йовчев е президент на федерацията по спортна гимнастика - б.р.). Пред състезателите министър-председателят съобщи още, че българската федерация по волейбол ще получи правото за управление на зала „Христо Ботев“ в София.

"Тъй като Данчо Лазаров пожела, за да могат да си провеждат и първенството, и да си я постегнат малко, да си тренират в нея. Разбира се, и другите зали са тяхно разположение, просто, дето се вика, им я зачисляваме да се грижат за нея", коментира той.

Борисов разцелува и прегърна Йордан Йовчев, Ивет Лалова, Тервел Пулев -  единственият медалист засега, както и треньора на волейболистите Найден Найденов и дори водача на делагацията Любо Ганев, предаде БНР.

При влизането в посолството премиерът извика представител на английските секретни служби, който го придружаваше, и го премери до Ганев. Оказа се, че бившият ръгбист е по-висок от Ганев, но той каза, че като сложи костюм, сигурно също ще изглежда така.

По време на срещата Борисов разказа на олимпийците различни истории. Например с британския премиер Дейвид Камерън си говорили да направят тенис каре с Анди Мъри и Новак Джокович.
"Джокович му е идол, видял снимката ми с него и ми казва: "Ама ти познаваш тоя човек? Той е моят човек". Толкова му се възхищава от оня дълъг мач с Надал. Джокович няма нищо общо с психологията и физиката", разказа Борисов.

След като бе поднесено кафе, той отбеляза, че може би не е много полезно спортистите да пият заради допинг контрола. "Джокович като беше при мен, ми казва: "Няма проблем, ракия много обичам". Обаче имаше наредени редбули и той ми казва: "Такова не пипам. Иначе ракията я пия като тебе", добави Борисов.

Вчера бе обявено, че заради натоварената програма на премиера, той няма да посети олимпийското градче и да наблюдава игрите. След срещата си с Камерън на която беше обсъдена работата на службите след атентата край Бургас, днес обаче той успя да отдели половин час на закуска със спортистите ни.

Днес и президентът Росен Плевнелиев замина на работно посещение във Великобритания, където ще подкрепи българските олимпийци във финалните им участия, съобщиха от пресслужбата му. Той ще бъде със спортистите на приема, даван в петък от Българския олимпийски комитет, по повод Деня на България на Игрите. Държавният глава ще присъства и на приема на министър-председателя Дейвид Камерън за официалните гости на церемонията по закриването на Олимпиадата на 12 август.

Всичко за олимпиадата