Министър-председателят припомни някои свои изказвания в социалната мрежа.

"28.10 – От проведените днес разговори стана ясно, че единствената възможна формула за създаване на правителство е, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ. Правителството на малцинството по отделни теми ще ползва плаващо мнозинство.

29.10 - Нищо против Патриотичния фронт, Валери Симеонов е един достоен мъж – излезе и си каза неговата програма. За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт. Когато имаш такава програма, поне за ГЕРБ е недопустимо да подпише споразумение.

Моето мнение не се е променило. Надявам се колегите от Реформаторския блок, с които до момента работим прекрасно, да поемат своята отговорност.

Тяхното изрично условие за съвместно управление и съставяне на правителство беше участието и на Патриотичния фронт.

В името на стабилността аз се съобразих с това тяхно желание, но има неща, които минават границата и е крайно време от Реформаторския блок да кажат до къде им е границата."

Вероятният повод за реакцията на Борисов може да е атаката срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по културата и медиите, пише Дневник.

Междувременно Велизар Енчев поиска да се поеме отговорност, защото Цветан Цветанов предложил Слави Бинев за комисията по култура.

По-рано днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в позиция, че тази комисия е дадена на Патриотичния фронт, тъй като са настоявали да ръководят три парламентарни комисии, но предложенията за членове и ръководство са били отговорност на самите парламентарни групи.

Междувременно евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков обяви в петък в парламента, че Борисов има ултиматум от Брюксел до сряда да се освободи от подкрепата на Патриотичния фронт.

Във вторник се очаква да се съберат лидерите на партиите в коалицията Патриотичен фронт, за да обсъдят дали да оттеглят подкрепата си за кабинета на Борисов след назначението на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и на областния управител на София-град Веселин Пенев.