Това се случи, след като тази сутрин ГЕРБ, ПФ, "Атака" и БДЦ не се регистрираха и три пъти не беше събран кворум. Така се провали заседанието, свикано с подписите на БСП и ДПС, чиято основна цел беше да се отмени гласуваната близо месец предизборна ваканция на парламента.

След среща в стаята на ГЕРБ, Борисов даде брифинг, на който заяви:

Помолих ПГ на ГЕРБ да не се подвежда по популизма и откровеното нахалство, което демонстрират наши колеги. Помолих г-н Главчев, ако е възможно да се свика извънредно заседание, да се приемат всички предложения на опозицията в дневния ред, плюс още няколко анкетни комисии, които парламентарната група предлага. Аз мога да помоля моите хора да работят така, че да не говорят хората, че има ваканция".

Той нареди "следващия вторник всички да са си на местата" и да се проведе заседание, свикано от ГЕРБ.

По думите на премиера в момента друга конфигурация в управлението може да бъде само тип "експеримента „Орешарски”.

"Нормалният ритъм на работа на Народното събрание го наруши БСП с недопустимото носене на черен плакат тук (с надпис "Те поГЕРБаха България" - б.р.). Тези, които загробиха България. Ние само сме строили. Нашето се вижда, излизаш, гледаш София и виждаш всичко, което сме направили. С кое сме ги загробили? С фискалния резерв ли, с това, че минаха стрес тестовете на банките, а при тях се сринаха? Че изплатихме и 3,7 млрд. на вложителите на КТБ. Уважавам много цирковите артисти, те не са тяхното ниво, за да кажем, че е цирк“, възмути се още Борисов.

Той заяви още, че е изключително разочарован от това, което наблюдава последните дни и даде пример с протеста на миньорите.

"Следобед ще ви изкараме цялата сделка за Мини "Бобов дол” как е минала, как е продадена за 1 лв., как е купена за 35 млн. евро, кога, от кои хора и кои депутати са били там, които сега се опитват да се правят на обществени защитници”, добави Борисов.

По-рано от управляващата партия обясниха причината да бойкотират извънредното заседание с това, че ангажимент на опизицията е било да събере нужните 121 гласа.

От БСП отвърнаха, че ГЕРБ са се самоубили ритуално и обявиха, че заедно с ДПС и АБВ внасят нови 73 гласа за свикване на друго извънредно заседание - идната сряда.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов пък заяви, че ГЕРБ съгласува с Бойко Борисов дали парламентът да работи и дали да има заседание. Той мотивира твърдението си с изказване на депутатите от ГЕРБ, че все още не са решили дали ще се регистрират при следващо заседание и "това трябва да се съгласува".

"Не може Министерски съвет да работи, а парламентът не. Борисов да обяснява там, че е спасителят на нацията, а Народното събрание да не работи", възмути се Атанасов.