Разговорите им се състояха преди заседанието на Европейския съвет, на което държавните и правителствените лидери от ЕС ще направят преглед на изпълнението на мерките, свързани с бежанската и миграционната криза.

Премиерът Бойко Борисов запозна канцлера Меркел с въведения от България контрол по външните за ЕС граници и я информира за позициите, споделени по тази тема при посещението у нас на премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, на Турция Ахмет Давутоглу и на Бавария Хорст Зеехофер.

Двамата обсъдиха също развитието на проекта за газов хъб „Балкан”, по който преди седмица българското правителство и ЕК постигнаха договореност за създаване на съвместна работна група за реализацията му.

Този хъб и интерконекторите, които изграждаме, ще гарантират реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ”, посочи премиерът, цитиран в съобщение на МС.

Други теми в разговора бяха финансово-икономическото състояние в България, както и напредъкът по съдебната реформа.

Твърдо съм "за" външните граници на ЕС да бъдат охранявани така, както българските, а държавите, които не могат да се справят, да бъдат подпомогнати, заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Радвам се, че това, което от месеци говорих, стана позиция на Европейската комисия. Ясно и точно обясних и в ЕНП, и на заседанията на Европейския съвет, как трябва да се охраняват шенгенски граници, посочи премиерът.

Той изрази очакването Европейският съвет да успее да заеме позиция за ограничаването на миграционните потоци, а тези мигранти, които са в ЕС, да намерят реализация, образование и работа.

Премиерът изрази надежда останалите в ЕС мигранти да бъдат интегрирани, а след това, на квотен принцип и според възможностите, да бъдат приемани други. По неговите думи на външните граници трябва да бъдат извършвани съответните проверки и да бъдат пропускани онези, които бягат, за да спасят живота си.

Тези, които търсят по-добър начин на живот, трябва да бъдат третирани като икономически мигранти и да търсят по друг начин прехраната си, добави министър-председателят.

По-рано днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази очакване ЕС да  постигне принципно споразумение за въвеждане на постоянни проверки на всички, които пресичат външните граници на Общността.

Ако не успеем да се споразумеем, неизбежно ще трябва да затворим границите. Възстановените или прекомерните гранични проверки предизвикват доста недоволство. Сега някои хора престояват по три-четири часа на ден по границите, нашите граждани ще отхвърлят такъв подход, каза Юнкер.