Юли месец ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Шо се отнася до Шенген, една-две държави от чисто егоистични причини не са съгласни за влизането на България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на икономически форум, организиран от германобългарската индустриално-търговска камара.

До 2009 г., когато ние поехме управлението на страната, вносът от Германия за България е два пъти по-голям, а през 2009 г. става обратното, заяви премиерът Бойко Борисов по време на българо-германски форум.

По темата за новият завод на "Фолксваген" в Източна Европа Борисов отбеляза, че тя ще бъде коментирана, след като фирмата завърши преговорите. Той каза, че с президента Румен Радев са обединили усилията с идеята и предстоящото посещение на президента на Германия у нас също да подпомогне усилията на България в тази сфера.

Борисов заяви по време на икономическия форум, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв, гарантирано, чрез валутния борд, съотношение евро - лев. Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада.

"Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът. Той каза, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

"Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока" каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. "Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците и сега плащаме повече поради тази причина", допълни Борисов.

Според него, държавата трябва положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите. С общи усилия, на първо и единствено място са доходите, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес, който попита за възможността за реформиране на трудовото ни право.

Премиерът каза, че ще подкрепи подобна идея, като изтъкна, че това трябва да стане чрез разговори между изпълнителната и законодателната власти и бизнеса. Борисов подчерта проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

Същевременно той отбеляза, че има сфери - високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщат в родината.

Премиерът засегна и въпроса за излизането на Великобритания от ЕС. Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже, сътресенията ще бъдат изключителни тежки ако няма договор, каза той.

По въпроса за миграцията Борисов заяви, че "споразумението на България работи перфектно между Турция и ЕС". "Надеждно пазим границата. Така, че гарантираме спокойствието на Германия от страна на външната граница. Нека всички останали държави да бъдат така любезни да вложат пари в съоръжения и да си охраняват границите. Не може да искат от нас след това да ни накажат, от там където си ги пропуснали. Населението няма да се съгласи, ние няма да се съгласим, но това не значи, че сме против Германия, просто в този случай сме абсолютно прави", отбеляза премиерът.