Двамата имали половинчасов разговор на четири очи в Брюксел, разказва той в интервю за вестник "Преса".

Бившият премиер обяснява, че няма навика и не е признак на добра култура да се оповестяват разговорите на четири очи, но срещите му с Жан-Клод Юнкер, с премиера на Полша Туск, както и с Жозеф Дол, били изключително приятелски.

"Имал съм повече от 60-70 разговора с тях. Ние познаваме семействата си, живота си, навиците си. Дори в шегите и в закачките ни по време на почивките ние утвърждаваме връзките си. За моя радост и за зла участ на опонентите ми в момента аз съм от тези политици, които представляват интерес и за европейските медии",
добавя лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчертава, че винаги е смятал, че Германия е моторът в Европа.
По думите му за България немският модел на управление е най-устойчив.

"И когато говорим за инфраструктура, за социална политика, за здравеопазване, дори и за футбол, винаги можем да дадем Германия като добър пример", казва още лидерът на ГЕРБ.

Той обаче допълва, че за разлика от Германия, не може да направи голяма коалиция тук, защото "у нас БСП само си смени табелата".

"Нашите социалисти/комунисти си запазиха дори номерацията на конгресите и продължават най-нагло да си броят днес 48-и конгрес. Не може да има прилика между социалдемократите в Германия и в България", категоричен е бившият премиер.

В коментар, че трудно му върви диалогът с Реформаторския блок и не може ли вината да е в него, Борисов е категоричен, че "не е по наша вина".
За реформаторите освен добро, друго нищо не сме казали, добавя той.

Попитан дали е възможно искането на РБ Борисов да не е премиер да идва от Европа, лидерът на ГЕРБ коментира:

"Като гледате какви са отношенията ми с Дол, с Юнкер и с Меркел, смятате ли, че това е възможно? Това са измишльотини! Ще слагаме за премиер някой тип „Орешарски“, на когото да му дърпаме конците. За да станеш премиер и да имаш кабинет, трябва да имаш подкрепата на парламентарно мнозинство. Приемаме техния вариант - дали ще е Томислав (Дончев), или Иван Иванов, няма значение. Този премиер, за да вкара в МС решения, трябва да ги съгласува с ПГ и с лидера на ПГ Борисов. Само че Борисов си е отишъл у дома и този премиер трябва да дойде да ме пита, защото на другия ден може и вот на недоверие да получи".

Преди две седмици Борисов обяви, че ако ГЕРБ няма 121 места в парламента, ще върне мандата и ще даде на Реформаторския блок да прави кабинет с БСП.
След това обяви, че все пак единственият логичен партньор на ГЕРБ са реформаторите и ги прикани на преговори "за идеи и политики".

Вчера пък заяви, че ако ГЕРБ има над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опита с правителство на малцинството.


АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?