Във фонд "Земеделие" злоупотребите са огромни, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пред журналисти в парламента той каза, че лидерът на ДПС Лютви Местан се опитал да си припише чужди заслуги за новите правила за земеделските субсидии, а в същото време зърнопроизводителите излизат на протест именно заради тях.

Преди два дни Местан каза, че кабинетът трябва да остане на власт, защото ще реши проблема на малките земеделски производители, които сега ще получават повече пари.

Борисов обяви още, че на 20 март в Брюксел ще поставят темата за замразения "Южен поток", от една страна, и продължаващото наливане на държавни пари в проекта от българския кабинет.

"Защо, след като е замразен "Южен поток", в момента над 200 млн. лв. се харчат за него, като се наливат в компания, дават си заплати, за нещо, което не е сигурно дали ще стане. Ние сме "Южен поток" да стане, но тези хора (в ЕК) блокираха проекта и го замразиха", заяви бившият премиер, цитиран от БТА.

Според него на срещата си с медиите преди два дни премиерът и лидерите на БСП и ДПС трябвало да кажат - "благодарим на Борисов, че в най-тежката финансова и икономическа криза спаси държавата и построи толкова, колкото ние за 20 години не сме".

По думите на бившия премиер тримата трябвало да говорят и за безработицата, която сега била рекордна - 13%, а се харчат милиарди, за да се осигурят няколко хиляди работни места.

Обещанието за великденски бонуси за пенсионерите пък било купуване на гласове за евроизборите.

Той се оплака пред журналисти в парламента от политическите си опоненти с думите:

"Като наближат избори всички започват да се правят на мъже - аз, честно да ви кажа, по-лошо от завистлив мъж няма. Моята съдба, за съжаление, така се нареди последните години, че все някакъв мъж има, който да иска да прилича на мене. Изредиха се цяла плеяда кандидати за какво ли не - просто ми омръзна. Искат да ми влязат в обувките".

По повод поканата за дебат от Сергей Станишев, която първоначално отхвърли, сега Борисов призова той да каже като какъв ще се яви - кандидат за премиер, за водач на евролиста или друг.