Премиерът Бойко Борисов разпореди на всички отговорни министерства да продължат усилията за обхващане и задържане на децата в училище и отбеляза, че резултатите ще дойдат след десет и повече години, когато тези деца ще се включат в изграждането на държава.

"Ние няма сигурно да сме на тези постове след 10-11 години. Имаме претенциите, че сме правителство с дългосрочна визия, това е най-яркото доказателство", каза Борисов по време на заседанието на координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по програмата за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Премиерът подчерта, че държавата ще спази поетите си финансови ангажименти и подчерта, че по-качественото образование води до по-добра квалификация и оттам до по-висок БВП. Над 700 млн. лева се заделиха за образователна инфраструктура, с по 330 млн. лева сме поели ангажимент повече да даваме за учителите, допълни премиерът 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е необходимо мобилизирането на целия държавен апарат в усилията за привличане и задържане на децата в училище.

Задачата ни не е просто да върнем децата в клас, а да ги задържим там, каза той и посочи, че основният проблем е свързан борбата с неграмотността, защото тя ражда още неграмотност, бедност и безредици. Натрупахме едногодишен опит и резултатите са налице - 2200 - деца са обратно в класните стаи, каза вицепремиерът.

Две хиляди от общо 24-те хиляди деца, върнати в училище през миналата година, са го напуснали отново. Други 12 хиляди пък са отпадналите през последната учебна година, отчете министърът на образованието Красимир Вълчев на заседание в Министерски съвет по проблема.

Съвместните екипи започват отново обходите, за да търсят отпадналите деца и да ги върнат в училище, съобщи министър Вълчев.

"От тези 12 хиляди, около четири хиляди са в страната, близо десет хиляди са открити, но въпреки всички усилия не са успели да бъдат записани, продължава да се работи с тях", каза той.

За осем хиляди се знае, че са напуснали страната заедно с родителите си. Държавата ще се опита да открие информация дали учат в чужбина.

"Уважавайки правото на свобода на движение на техните родители да си търсят работа в други държави, дали е спазено и правото им да получат образование", каза заместник образователният министър Деница Сачева.

МВР ще участва отново. "А не след това да преследваме престъпници", каза вътрешният министър Валентин Радев.