Надявам се всички да подкрепят кампанията за донорство, аз го направих. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Министър председателят и министри попълниха карти за съгласие за донорство. В началото на редовното заседание на кабинета министърът на здравеопазването Кирил Ананиев раздаде на министри част от 50-те хиляди карти за съгласие за донорство на органи, които здравното министерство разпространява.

Донорството дава втори шанс за живот, няма нищо по-хубаво от това хората да се върнат при близките и в семейството. Картата няма юридическа сила, но показва волята на човека на неговите близки за донорство, и те могат да вземат информирано решение, каза пред министрите Кирил Ананиев. Всички религиозни общности застанаха зад нас и ще апелират към своите миряни в подкрепа на донорството, каза Ананиев.

"В България се правят най-модерните операции, трансплантации, имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито тук. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблемът с предразсъдъците? 1 151 човека чакат. И това след това ги връща изцяло към живот, прави ги абсолютно здрави хора. Надявам се всеки един да се замисли и да го прецени. И ако толкова си мислят какво би се случило като дадат орган, да си помислят - част от тях остава да живее. Става дума за хиляди хора. Надявам се да подкрепите и вие тази кампания", заяви Борисов.

Припомняме , че картите ще се разпространяват чрез Българския Червен кръст и регионалните здравни инспекции. Волята, изразена в картата, би била ориентир само за близките на приносителя на картата. При настъпване на мозъчна смърт даването на съгласие от страна на близките остава като задължително изискване, въпреки волята, изразена в картата.

От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор, съобщи вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Проучване показва, че 1/3 от българите биха дали съгласие за донорство. 

 

 

Три четвърти от българите биха потърсили трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи, сочи проучване, извършено в края на септември чрез 800 интервюта, по поръчка на Министерството на здравеопазване. Допитването е извършено от социологическа агенция "Алфа рисърч".

Според 57 на сто от участниците сред гражданите липсва съгласие за донорство, тъй като се страхуват, че при евентуален инцидент медицинският екип не би положил достатъчно грижи за спасяването на съответния човек. Над 40 на сто от анкетираните мислят, че донорство липсва заради страховете на хората "да не предизвикват съдбата", а 34 на сто мислят, че хората "не искат да мислят за фатални неща". Близо всеки пети от допитаните смята, че даряването се отказва заради морално-религиозни причини. Колкото по-ниско е образованието и социалният статус на хората, толкова по-високи са суеверията.