Според премиера Бойко Борисов държавата може да подпомогне туризма чрез субсидиране на чартърните полети, каквато практика има в Гърция, Хърватия, Турция.

"Очаквам от НСОРБ, Министерството на туризма и местните власти план как държавата може да подпомогне туризма със субсидиране на чартърни полети. Трябва обаче да има възможности за печалба. Няма смисъл данъкоплатците да дават и пак да сме на загуба", заяви министър-председателят в черноморския комплекс "Албена" при откриването на нова мултифункционална конферентна зала в Албена.

Вижте снимки >>

По думите му държавата може да задели десетина-петнадесет милиона лева и да подели разходите за чартърите с местните власти.

Борисов добави, че друг голям стимул за туризма ще бъде доизграждането на магистрала "Хемус", която ще доведе повече летовници на Северното Черноморие. С цената на всичко до 2021 година навсякъде по трасето ще строим, ще асфалтираме и ще има готови отсечки, каза Бойко Борисов.

Премиерът заедно с финансовия министър Владислав Горанов и ръководители на курорта прерязаха лентата на новата зала "Перуника хол" на 50-ата годишнина от откриването на "Албена". Новата зала, която има капацитет от 1000 места, ще бъде център на конгресни, културни и спортни събития.

Курортът Албена е открит на 24 август 1969 г. като един от най-модерните курортни комплекси в Източна Европа. През 5-те десетилетия на съществуването си той е устоял на презастрояването и е запазил всичките си зелени пространства. Работи през 4-те годишни сезона. В наши дни е един от предпочитаните семейни курорти, но развива и спортен, и конферентен туризъм, в съответствие със световните тенденции.

По-рано днес премиерът откри първия нов рудник от 40 г. насам у нас