Това стана ясно след срещата на Бойко Борисов с обществеността в Харманли.

Това, което се случи снощи, беше един доста голям мотив за всички, които настояваха да не се преминава към центрове от затворен тип. Не искам да деля хората на националност. Срещнах се и с едните, и с другите. Действително не мога да опиша това, което видях в очите на голяма част от бежанците, каза Борисов.

Мигрантите, които създават проблеми, ще бъдат настанявани в изоставени казарми по границата на групи от по 50 до 100 души.

Същата мярка ще бъде приложена и спрямо другите центрове в страната, а не само срещу този в Харманли, където вчера избухна бунт.

Специалните помещения ще бъдат оборудвани с камери и осветление около хангарите и ще бъдат под засилена охрана. Те ще бъдат почти до самата ограда на границата.

На новите места за настаняване ще бъдат разположени фургони. Самите обекти трябва да бъдат завършени до седмица. Настанените в преместваемите жилища, които са около 1000 души, ще бъдат охранявани като хора, неспазващи обществения ред.

До четвъртък ще бъдат завършени всички съоръжения, за да можем да изолираме тези, които не искат да спазват правилата, близко до самата граница. Разпоредил съм 24 часова работа на фирмите. Намерили сме законова форма, под която да им се плати“, посочи премиерът Борисов.

Мерките бяха предприети, след като вчера избухнаха бунтове в бежанския лагер в Харманли. Над 400 души развилнели се емигранти бяха арестувани от полицията и жандармерията. При сблъсъците бяха ранени над 20 полицаи.

Арестуваните мигранти са били държани в гаражите на пожарната в Харманли. От там те са били водени в полицейското управление за разпит и след това връщани обратно. След разпитите "бунтовниците" са напуснали града под конвой, като най-вероятно са отведени в най-близкия лагер от затворен тип - в Любимец.