"Към момента на граничните пунктове са изнесени всички съоръжения, които бяха на протестиращите фермери. Поради тази причина ние считаме, че не е налице ситуация, при която да осъществяваме контрапротест спрямо гръцките фермери. Към момента няма блокада на нито един гръцко-български граничен пункт", заяви по БНР изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Вчера представители на браншовите организации на българските превозвачи са имали среща на ГКПП "Кулата" и са решили да бъдат тук, да наблюдават какво се случва и дали от гръцка страна ще се спазят дадените уверения за окончателно вдигане на блокадата и изтегляне на всички трактори от границата, с готовност да реагират според обстановката, допълни Марков.

"Ако забележим, че има най-малка проява на некоректност от страна на гръцките фермери, ние сме готови и ще се блокират всички граници. И пак казвам – ще се блокират всички граници за земеделска продукция от Гърция", заяви пред "Фокус" Миролюб Столарски председател на БАСАТ.

Хиляди фермери в Гърция изоставиха блокадите на 27 февруари, на които през последните седмици протестират срещу планираните от правителството данъчни и пенсионни реформи. Земеделците върнаха тракторите вкъщи, след като премиерът Алексис Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща, че ще бъдат направени някои подобрения в плана за реформи

Министър-председателят Бойко Борисов заяви същия ден, че ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще счита, че това е насочено срещу България. Днес срокът, поставен от премиера изтича.

"Ще използвам правото си на вето и няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция на 7 март", заяви министър-председателят пред над 150 младежи по време на VII Зимен университет на Младежки ГЕРБ в Сандански.

От своя страна българските превозвачи се заканиха, че ако гръцките фермери не вдигнат блокадата, те ще започнат с контраблокада. Те уточниха, че тя ще засегне единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени с гръцка селскостопанска продукция.