"Ще използвам правото си на вето и няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция на 7 март", заяви министър-председателят пред над 150 младежи по време на VII Зимен университет на Младежки ГЕРБ, който се провежда в Сандански, предаде БТА.

"Ще отида на границата, за да привлека вниманието на всички европейски колеги що за съседи имаме", каза Борисов.

Това българският премиер смята за последна възможност, за да се спре случващото се вече месец на българско-гръцката граница, което квалифицира като безобразие.

Той съобщи, че преди срещата с представителите на Младежи ГЕРБ в Сандански е посетил ГКПП "Кулата-Промахон". Там, по думите му, българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация.

"Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция", каза той, но там не видял нито един човек при тракторите, с когото да разговаря.

Премиерът припомни, че досега в Брюксел България е защитавала изключително много гръцките интереси като наш съсед и партньор, че е работил с няколко гръцки премиери, и независимо дали са леви или десни, са имали силна подкрепа от българска страна. "Моите уважения към всеки, но българите са ми по-мили", посочи Борисов.

Комисията за чуждата намеса

Министър-председателят се обърна към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да използва всички механизми на дипломацията в парламента и да се прецени нуждата от създадената Комисия за проучване на твърденията за намеса на Руската федерация и Турция във вътрешната политика на България.

Борисов подчерта, че не се меси в работата на парламента, но бе категоричен в позицията си, че от това няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията на страната ни и с Русия, и с Турция. "Реакциите от двете страни са много остри, каза той.

"Не искам избори, но се готвя за война"

"Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война", заяви още премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството", припомни лидерът на ГЕРБ.

Той каза, че в Реформаторски блок помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - премиерът или ГЕРБ да ги арбитрират, което не е тяхна работа.

"Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито искаме да станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов да има някаква стабилност", заключи Борисов.