Това е резултатът от снощните разговори на Камерън с гостуващия германски канцлер в Лондон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Британският министър-председател от доста време настоява за щателна реформа на правилата за социалните придобивки и правата за ползването им, като се надяваше, че Меркел ще подкрепи плана му.

Той включва 4-годишен "гратисен" период преди мигранти от ЕС във Великобритания да могат да кандидатстват за общински жилища, за данъчни отстъпки и други социални преференции, които се предоставят на хора, търсещи работа.

Меркел обаче не пое ангажименти.

"Ние ще помислим за това, ще разговаряме за това не само между двете страни, но и с нашите партньори", каза тя след разговорите на "Даунинг стрийт".

Камерън, който в навечерието на парламентарните избори през май иска да покаже на избирателите, че има сериозни намерения за строг граничен контрол, напомни на гостенката си нейните думи "където има воля, има и начин", казани при предишната й визита в Лондон.

Двамата са обсъждали и намерението на неговото правителство да предоговори условията за британското членство в ЕС, изискващо и промяна на основополагащите договори на Евросъюза.

На общата пресконференция с Меркел Камерън трябваше отново да препотвърди ангажимента си да спазва принципа на ЕС, който позволява на гражданите на всяка страна членка да живеят и да работят навсякъде, където желаят в съюза. Той каза, че неговите предложения "не нарушават принципа на свободното движение". Пред Меркел обаче повтори и своето предупреждение, че е възможно Великобритания да излезе от ЕС.

"Винаги съм казвал, че ако не е възможно да постигнем тези наши желания, то тогава не мога да изключа нищо. Но съм пределно ясен какво се стремя да постигна: реформиране на ЕС, референдум, в който британците е решат дали да останем в един реформиран Европейски съюз", заяви Дейвид Камерън.

Преди дни той каза, че би желал да изтегли за по-рано планирания референдум, обещан от него за 2017 г.