Според Райчев въпросът дали ни чака пълен управленски мандат и дали страната ще излезе от цикъла на чести избори няма да зависи само от общото недоволство на българите от властта като цяло, предаде Дарик.

Два фактора според Андрей Райчев са важни - извършването на нужните болезнени реформи и личният календар на Бойко Борисов, ако той гледа към следващите президентски избори.

За силно пълно мнозинство на първата партия са нужни един милион и 600 хиляди гласа, което според Андрей Райчев е трудно постижимо.

Принципно политическият резултат няма да се отличава от това, което беше преди 1-2 години - ГЕРБ е най-голямата партия и с един съюзник може да управлява.

На ГЕРБ им предстои нещо много важно - да се научат да живеят със съюзник. Имат три принципни възможности да избират.

С Реформаторите има плюсове - че са най-близки по идеи. Минусът е, че Реформаторите са изключително неприятен съюзник, защото са 5 партии, при това разделени на две части.

ДПС в сянка е втори вариант. Това ще изглежда като някакво национално обединение, спасение, някакво правителство, побрало много цветове и декларация на ДПС, че ще подкрепя по принцип такова правителство.

Това е най-лесният за управляване от страна на Борисов вариант, от гледна точка на технологията на управление, но 4 години той ще трябва да слуша ДПС.

Третият вариант е германският - голяма коалиция след преговори. Първо, това ще е голямо мнозинство и второ, БСП е сериозен съюзник, който няма да прави номера от типа назначи ми този зам.-министър, махни ми този", допълни социологът.

По думите му пет години в България не е била направена нито една реформа: „Борисов раздаваше, когато го заболи някой нещо, бонбонче, а Орешарски удвои броя на бонбоните - започна да раздава по два. Така не може безкрайно. Който вземе властта, колкото и да обича рейтинга си, трябва да прави реформи, а те са болезнени", продължи Андрей Райчев.

"Вторият фактор са президентските избори, но това е представата ми за календара на Борисов. Логиката на развитието му като политическа фигура и от това накъде върви, мисля, че за него се концентрира всичко около ноември 2016 г.

Така че конструкцията, която той ще създаде, ще бъде посветена на това към този момент как ще изглежда Борисов. Неговият личен календар тук играе голяма роля
, каза в заключение социологът.

Анкета: За кого ще гласувате на предсрочните избори?