Ние ще разрушим "Ислямска държава", заяви Барак Обама, след като посочи, че разстрелът в Калифорния е терористичен акт. 

Двама нападатели застреляха 14 души и раниха 21 в Сан Бернардино, в Калифорния.

Президентът обеща да преследва терористите, където и да са, като покани технологичните компании да се присъединят към тази борба. 

"Ние ще унищожим групировката „Ислямска държава” и всяка друга организация, която се стреми да ни навреди", увери Обама в речта си от Овалния кабинет.

Той призова мюсюлманите да се борят срещу екстремистките идеологии.

ИД не говорят от името на исляма, те са бандити и убийци", изтъкна президентът. 

В същото време той обяви, че САЩ няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна операция в Ирак и Сирия

Обама поиска от Конгреса да одобри военното участие на САЩ в борбата срещу ИД като напомни, че американците отдавна водят тази битка по президентски указ. Президентът поиска от депутатите да ограничат продажбата на автоматично оръжие на населението в страната. 

"Няма да нахлуем в иракски стил в Ирак и Сирия, с батальони, напредващи в пустинята", каза преди дни президентът в интервю за телевизия Си Би Ес, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Искам обаче да е много ясно, че системно ще притискаме и в крайна сметка ще унищожим ИД, което изисква да разполагаме с военен компонент", добави Обама.

Затягане на визовата и безвизова програма

Президентът поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент да преразгледат визовата програма К-1 за годеници, използвана от двамата нападатели в Сан Бернардино, заяви представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс и БТА.  

В телевизионното обръщение Обама нарече кървавото нападение терористичен акт и каза, че е наредил да бъде преразгледана "безвизовата програма", използвана от Малик, за да влезе в Съединените щати.
Но представителят на Белия дом потвърди, че Обама е сгрешил и че е имал предвид "визовата програма"

Правителството на САЩ подготвя отделно от това промени в безвизовата програма, за да проследява пътници от 38 страни, които могат да влизат в САЩ без визи, добавя Ройтерс. Тази мярка бе въведена след терористичните нападения на 13 ноември в Париж.

ФБР продължава да разследва мотивите за избиването на 14 души от Саид Фарук и съпругата му - пакистанката Ташфин Малик. Тя е пристигнала от Саудитска Арабия в Съединените щати с виза К-1, за да се омъжи за родения в САЩ Фарук.

Граждани на чужди държави влизат в САЩ с визи К-1, за да сключат брак с американци. През 2014 г. са издадени близо 36 000 такива визи, сочи статистика на Държавния департамент.

Има данни, че Малик се е врекла във вярност на терористичната групировка "Ислямска държава" в акаунт във Фейсбук малко преди нападението.

Високите технологии срещу тероризма

Американският президент призова Силициевата долина - центъра на високите информационни технологии - да помогне в борбата срещу екстремистките групировки, които използват социални медии и електронни комуникации, за да подготвят и да призовават към насилие.

Така той отново поднови дебата за свободата и правото на лично пространство в интернет.

"Ще призова лидерите в сферата на високите технологии и на правоналагането да намерят начин да затруднят терористите, които използват технологиите, за да избягат от правосъдието", каза Обама в телевизионното си обръщение от Овалния кабинет в Белия дом.

Трагедията в Сан Бернандино отново разпали стария дебат за опитите на властите да използват средства за електронно следене с цел откриване и залавяне на екстремисти, прибягващи към насилие.

В незабавен отзвук от Конгреса, шефът на комисията по външните работи в Камарата на представителите, републиканецът Ед Ройс, каза, че "ако искаме да предотвратим нови подобни атаки, президентът ще трябва да изложи една цялостна стратегия".

Той настоя  комисията да разисква приемането на специален закон за целта в сряда и призова Обама да предостави повече подробности за такава стратегия, която "да се противопостави на използването на социалните медии от терористите".

Висш служител от президентската администрация каза, че в близките дни Белият дом ще проведе разговори с компании от хай-тек сектора за оформяне на "ясно виждане кога, според нас, социалните медии се използват активно и оперативно за апология на тероризма".