Народното събрание ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки).

Срещу предложението гласуваха депутатите от БСП и "Атака", които бяха и единствените участвали в дебатите. Управляващото мнозинство подкрепи предложената ратификация.

Румен Гечев от БСП бе категоричен, че е много хубаво страната ни да въведе в действие FATCA, но проблемът се крие в подписването на едностранно споразумение със САЩ, от който за нас произтичат единствено задължения.

"Над 125 страни са сключили договори със САЩ, които са двустранни. Трагедията е, че това двустранно споразумение има само едностранни ангажименти на България", каза Гечев.

Ние сме приравнени с Каймановите острови и даже не сме на нивото на Азербайджан, Грузия, Армения, Тунис и други знайни и незнайни страни, които имат двустранни договори, каза Гечев.

"Явно мръсните пари от България в САЩ са добре дошли - те да си приберат парите от тук, но България - не"
, обобщи зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.

В дебата взе участие и председателят на БСП Михаил Миков, който попита кое налага България да излезе от общата практика на сключването на договори в ЕС.

"Това е най-типичният пример за слугинско, помиярско разбиране за националния суверенитет и националната политика. Очевидно вие имате хора в САЩ, за чиито сметки не искате България да получи информация. Кой има сметка българските власти, включително и съдебните също да не получават информация от САЩ? Защо не искате българския парламент да получи информация за парите, придобити от престъпна дейност", попита Миков.

Той нападна управляващите заради това, че изобщо не взимат участие в дебата и безмълвно ще подкрепят ратификацията.

"Днес сте се свили там. Като малки прасенца седите свити в ъгъла, гугукате си като гугутчици и нищо не казвате. Защо мълчите гузно", попита Миков колегите си от десницата.

Веднага след като бе приет на първо четене, договорът със САЩ трябваше да бъде гласуван и на второ по искане на председателя на парламента Менда Стоянова.

От БСП обаче обявиха, че искат да внесат предложения, но ръководството на парламента ги контрира с аргумента, че по международни договори не могат да се правят поправки. След заплахи от опозицията да оттегли своя зам.-председател на парламента, ръководството на НС склони да не подлага на гласуване ратификацията на второ четене днес.