Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили (СДС) и е останал в политическата история на страната като митинга на Орлов мост, събрал 1 милион българи преди първите , припомня БНР.

На 7 юни преди 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството между Орлов мост и голяма част от тогавашния булевард "Ленин" - сегашния булевард "Цариградско шосе".

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, Борисовата градина, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС - политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години продължава повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България - покойният вече д-р Жельо Желев, а сред музикантите са "Щурците", Васил Найденов и Богдана Карадочева.

"В Източна Европа стана нещо уникално в края на 80-те и началото на 90-те години. Извоювахме света, без да искаме. Пощръклявам, когато някой днес каже, че нищо у нас не се е променило", коментира пред БНТ бившият премиер и лидер на СДС Филип Димитров. 

"Политиката не е направила никого щастлив", заяви още той по повод надеждите и разочарованията на хората преди 30 години.

Бившият ни посланик в САЩ и настоящ конституционен съдия, подчерта, че на никого "през ум не му хрумна да използва естественото събиране на големи групи хора, което много често, най-често води до отвратителни прояви на мародерство, насилие и т.н.".