Така шефът на агенцията Ваньо Танов отговори на упрека от страна на един от своите предшественици Емил Димитров - Ревизоро, че митниците се управляват от хора с прякорите - Фашиста, Шпертплата и Шушумигата.
„Не знам обаче кой е Шушумигата", каза той по Нова телевизия тази сутрин, уточнявайки, че познава само другите двама.

"За Шпертплата - Красимир Николов, е направена справка в ДАНС, прокуратурата и МВР. Няма данни, че има корупционни деяния. Фашиста е шефът на инспектората. И за него няма данни, трябва да има данни, които да бъдат дадени на прокуратурата", посочи Танов, цитиран от КРОСС.
Той не отрече, че това са хора от неговия екип, но беше категоричен, че слуша себе си.

Танов коментира и изказването на Емил Димитров, че в момента всяка втора цигара в България е контрабанда.
„Ако неговата теза е вярна, всяко пеленаче трябва да пуши по една кутия. Всяко повишение на акциза води до намаляване на обема на потребление. Няма държава в света, която да се справи 100% с контрабандата. 2009 година е намаляло потреблението на цигари с 15%, ако 3% са се отказали от цигарите, това означава, че контрабандата е около 10-12%", отговори шефът на митниците.

Той съобщи, че за случая с митничаря от ГКПП-Лесово, за който се разбра, че е натрупал 1 милион лева от контрабанда, не е могло да бъде предприето отстраняване още преди два месеца, тъй като едва след като се произнесат компетентните органи за наличие на злоупотреби, могат да бъдат предприети подобни действия.
„Това не може да стане само на базата на съмнения и преди да е образувано съдебно дело”, поясни Танов.

По думите му събраните от митниците пари през 2009 година са дори повече от некризисната 2008.
"Увеличихме приходите достатъчно, писахме наредба, приехме закон - в дългосрочен план това би довело до по-голяма събираемост", изтъкна той.