От партията изразяват благодарност към Абаджиев за досегашната съвместна работа по отношение на законодателни инициативи и политики.
„Нашата врата остава широко отворена за него, когато реши да се върне в политиката”, посочват от РЗС.

Мотивите за оставката си Димитър Абаджиев обявил миналия месец пред ръководството на РЗС, а днес и пред обществото, съобщава "Фокус".
„Мотивите ми са свързани с житейски и професионални приоритети и с политически дотолкова, доколкото моята роля в РЗС беше да помогна проектът да бъде част от европейския проект на консерваторите. Това сдружение го създадох, когато напуснах ДСБ, защото бях убеден, че трябва да се търси диалог в център дясното пространство като противовес на тройната коалиция", заявява Абаджиев.

"Моята роля в проекта беше да работя за международната му подкрепа. След като не успяхме да вкараме евродепутат в парламента, възможността за това силно отслабна. Това е и един от мотивите ми в този момент да не се чувствам достатъчно полезен. Продължавам да стоя зад всяка своя дума, която съм казал през последните 5 години за процесите вдясно. Не е задължително да бъда на висока партийна позиция, за да работя за тези идеи. Това не е турски сериал и няма никаква драма. Със сигурност мога да кажа, че във вътрешната политика винаги съм бил и ще бъда против бившата комунистическа партия, преобразена като БСП и нейните сателити. Решението е изцяло мое. Всеки политик трябва да си дава ясна сметка във всеки момент кой е, докъде е стигнал и накъде може да продължи”, завършва мотивите си Димитър Абаджиев.

Абаджиев не влезе в сегашното Народно събрание, въпреки че бе водач на листа, не успя да стане и евродепутат отново като водач на листата на РЗС. Той стана вторият напуснал РЗС след Мирио Тагарински, заради когото и парламентарната група на партията се разпадна. Сега всички народни представители от партията са независими. След случилото се Яне Янев, който подкрепяше управляващата партия ГЕРБ и лично премиера Бойко Борисов, обяви, че става опозиция.