На днешното си заседание парламентарната комисия изслуша отчета на проф. Стоян Кушлев - председател на комисията за отнемане на незаконното имущество.
Попитан от Янев дали е имало натиск върху комисията от депутати, магистрати, кметове, областни управители, Кушлев отговори, че натиск има и винаги ще има, но въпросът е човек да устоява на него. Кушлев настоя за повече правомощия на комисията за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Сред предложенията му беше комисията да има възможност да предяви иск пред съда за отнемане на имущество, без да има постановена присъда. Според Кушлев трябва да се увеличи и кръгът от престъпления, които влизат в предмета на дейност на комисията - например компютърните престъпления и престъпления по служба. Той предложи още комисията да има право да провери лице, което е извършило вече няколко престъпления и има присъди, дори ако не е в дадените й правомощия.
След заседанието на парламентарната комисия Яне Янев коментира пред журналисти, че сред хората, оказвали натиск, е имало бивши министри, действащи магистрати, един бивш областен управител, няколко бивши и няколко сегашни народни представители. Тоест тези случаи не са били спорадични, а е имало изградена система за натиск под различни форми - покана за обеди и вечери, телефонни обаждания и др., обясни Янев. Той посочи, че част от получената от Кушлев информация по тази тема ще бъде засекретена, но някои данни ще бъдат оповестени, когато компетентните органи се произнесат.
Подобен натиск обаче е недопустим в демократична държава, затова аз лично ще наблюдавам тази преписка, заяви Янев. В момента, в който получим информация от Кушлев и след това дадем направление да се произнесат компетентните институции, ще ви дам отговор дали ще бъдат поискани имунитетите на тези, които са оказвали натиск, каза той. Янев разказа, че през последните 7-8 месеца Стоян Кушлев е възприел практика от работното си място в комисията до дома си да отива със служебната си кола и да няма никакви нерегламентирани контакти.