Пловдивчанин остана без документ за самоличност, след като повече от година не може да си смени изтеклата лична карта. Причината е, че няма постоянен адрес за регистрация в родния си град. Попаднал в абсурдната ситуация, 56-годишният мъж продължава да търси съдействие и решение, съобщава БНТ.

Преди 14 години Радко Данаилов прекратява адресната си регистрация в Пловдив и отива да живее със съпругата си в Кюстендил. Бракът му обаче се разпада и той се връща в родния си град. Миналата година валидността на личната му карта изтича. Опитва да я поднови, но без постоянен адрес това се оказва невъзможно.

Сега живея при баща ми и от време на време ходя при моята приятелка, казва Радко. И на двата адреса Радко не може да бъде записан. И приятелката му, и баща му, са настанени в общински жилища. Подал е заявление като желанието му е да бъде регистриран при своя родител. Районната администрация обаче му отказва с мотива, че това е нарушение на наредбата за настаняване.

"След като той не фигурира в настанителната заповед на "Жилфонд", ние не можем да го пуснем там. Опитахме се да помогнем на човека, но трябва да спазваме закона", казва Георги Колев, кмет на район "Западен" - Пловдив.

Радко вече няма валиден документ за самоличност. Срокът на личната му карта е изтекъл през април 2020 г.

"Срокът е удължен с 6 месеца на всички документи, на които изтичаше до 31 януари 2021 г. Така че, трябва да се изчисли съответният документ кога е изтекъл и да се добавят 6 месеца. След това става невалиден", казва Костадин Марков, началник Сектор "Български документи за самоличност" - ОДМВР Пловдив.

Според администрацията, попадналият в затруднение пловдивчанин все още има две възможности да получи постоянен адрес и нова лична карта.

"Разбира се, той може да се регистрира в Община Пловдив, ако има собствено жилище или живее някъде под наем - в това няма никакъв проблем", обяснява кметът на район "Западен" - Пловдив.

Радко Данаилов обаче не може да отговори на тези изисквания. Няма работа, няма и доходи.

"Де факто, общината ми заявяват да си намеря човек, който да ме регистрира - и аз питам общината как да намеря човек, който да ме регистрира - недай си Боже, ако кола ме блъсне, там ли трябва да ходят да питат, че живея", казва Радко.

Докато намери решение, той продължава да живее при баща си. Но без законово основание и без валиден документ за самоличност.