Преди 20 минути говорих последно с премиера, първото ни чуване беше в 3 през нощта. Обсъждаме най-различни проблеми. Българското правителство в негово лице и министри ме подкрепиха за намиране на решение за финансиране на бъгларските лекари. Винаги сме голекували по един и същи начин - както се лекуват всички български граждани. Негови са думите:  Каквото за всички, такова и за мен", каза в предаването "Лице в лице" здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Въпросът е болниците да са готови, ние не можем да спрем това заболяване", каза той и посочи, че държавата има три критични точки - в София, в Бургас, Шумен, където там лекарите работят денонощно.

След проведените днес консултации с експерти е постигнат консенсус да не бъдат въвеждани нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас.

"Дори да затворим сега, няма да има ефект. Заболяването вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение", каза той.

По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки - носенето на маски на закрито и на открито, там където не можем, да спазваме дистанция. Другата мярка е дезинфекцията и миенето на ръцете.

"Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат", каза Ангелов.

Заболеваемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място, посочи той.

"Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на "зелени коридори" за хората, които имат нужда от това", каза проф. Ангелов.

Това са хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори. 

Здравният министър успокои, че страната ни разполага с медикаменти.

:Днес пристигнаха дозите Ремдесивир в страната. Не е панацея. Днес разпространихме един протокол, в него е описано всичко. Освен Ремдесивир тук има и други медикаменти. Ние разполагаме с тези медикаменти. Нека хората не се притесняват, че ако се разболеят от COVID това е присъда", каза министърът.

По думите му обаче хората много късно търсят лекарска помощ.

"Нека да не се самолекуват, нека не пият лекарствата на съседа, а да се свържат с лекар и да чуят неговото мнение. Заболяването е преодолимо. Да, в България имаме няколко места с проблем. Там където хората не искат да разберат ролята на тези мерки, резултатът е лош", добави той.

Министър Ангелов коментира и темата за онлайн обучението.

"В обществото има напрежение по отношение на училищата. Има ясни критерии - работихме ги цяло лято. Ние сме си направили с Вълчев, с всички областни управители. Има училища, където няма нито едно заболяло дете и нито един учител", каза здравният министър.