"Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване", заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов тази сутрин пред Нова телевизия.

"Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение", подчерта той, след като последните данни показаха нови над 3000 заразени в страната и черен рекорд - повече от 100 починали за денонощие.

По думите му медицинският персонал не достига навсякъде - не само в България.

"Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ . Проблемът е един единствен - липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия", подчерта министърът.

"Най-важното е хората да бъдат разумни - да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнака на тази пандемия, трябва да подходим с разум", призова професор Ангелов.

И подчерта:

"Най-важното което трябва да кажем от числата за днес е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани".

В аптечните складове има достатъчно количества "Ремдесивир", увери Ангелов.

"Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве", категоричен бе министърът, като изтъкна, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

"Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове, има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората", заяви още Костадин Ангелов.