На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, предава БТА.

Той се провежда в Синодалната палата в София.

Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, и обяви, че ще има втори тур.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий са гласували 64-има делегати. Видинският митрополит Даниил е получил 51 гласа. Ловчанският митрополит Гавриил е бил подкрепен от 19 делегати. Има и четири недействителни бюлетини.

В Събора участват 138 делегати.

Съгласно член 47 от Устава на БПЦ, от тримата достоизбираеми митрополити, след гласуването на делегатите, кандидатът, получил най-малко две трети от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по алинея 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата митрополити, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.