Протестите ще са от 16 часа под мотото "За здравето и оцеляването на нацията", съобщи БГНЕС. От БЛС призовават и гражданите да подкрепят протестите на медиците срещу "още един монополист - НЗОК".

От тази година здравната каса плаща на болниците по нова методика, която предвижда фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на болници вече се оплакаха, че с новите им бюджети всъщност имат възможност да лекуват с 20% по-малко пациенти. Обяснението на НЗОК било, че трябва да се предвиди финансиране и за новооткритите болници. Заради скандала от БЛС и от "Пирогов" вече поискаха оставката на шефа на касата д-р Пламен Цеков и заплашиха с протести.

Вчера от Института за спешна помощ съобщиха, че е трябвало още в сряда да спрат приема и лечението на болни най-малко за следващите три месеца заради наложените лимити за извършване на основните медицински дейности.
В таблицата, спусната от НЗОК, пише, че през първото тримесечие "Пирогов" трябва да лекува "нула пациенти с исхемичен инсулт". Т.е., ако линейка докара в "Пирогов" човек с исхемичен инсулт, касата няма да плати за лечението му, дори да си е платил всички здравни вноски, предаде БНР.

Десислава Атанасова: Застрашено е финансирането на ключови болници

НЗОК да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ. За това настоява министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в писмо до управителя на касата д-р Пламен Цеков, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Позицията на министъра е предизвикана от постъпващата в МЗ информация за драстично занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болничната помощ за 2013 г., което поставя под заплаха националната сигурност на страната.

Според данните на Министерство на здравеопазването същият проблем е констатиран и в СБАЛССЗ "Св. Екатерина", както и в Националната кардиологична болница.

"Министерството на здравеопазването има ясна визия, че следва да се съобразява с рамките на финансовия ресурс на НЗОК, с оглед запазване на стабилността й, но не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения за болнична помощ, които са не само „стълб“ на националната здравна система, но и са носители на иновации и нови технологии, имат изградени школи и международно признание на постиженията им", пише в писмото си до НЗОК здравният министър.
 
Десислава Атанасова допълва, че очаква да бъде информирана незабавно за
предприемането на необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болнична помощ от страна на НЗОК, а ако това не се случи е готова да свика извънредно заседание на Надзорния съвет.