От тази година Здравната каса плаща на болниците по нова методика, която предвижда фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на болници вече се оплакаха, че с новите им бюджети всъщност имат възможност да лекуват с 20% по-малко пациенти. Обяснението на НЗОК било, че трябва да се предвиди финансиране и за новооткритите болници.

В. "Труд" съобщи, че бюджетът на "Пирогов" е орязан - от 38,1 млн. лв., колкото е била годишната прогнозна стойност на парите му за миналата година, на 32,4 млн. лв. за настоящата 2013-а.

Въпреки безумните рестриктивни лимити "Пирогов" продължава да извършва и ще извършва дейността си по прием и лечение на пациентите безотказно и в пълен обем 24 часа в денонощието. Финансирането на тази дейност остава отговорност на държавата. Налагането на такъв лимит е в противоречие с конституционното право на всеки български гражданин до безотказна здравна помощ в избрано от самия него здравно заведение, се казва в отворено писмо от ръководството на "Пирогов", Съвета на директорите, началници на клиниките и целия останал персонал.

Абсурдно е единствената болница за спешна медицина в България да бъде ограничавана с обем на дейност при вменени от Закона задължения за безотказност на прием и лечение. "Пирогов" е основен стълб на здравеопазването на страната и обект от стратегическо значение за националната сигурност на България, обявен с постановление на Министерския съвет от 2009 г.
Ако този безотговорен административен акт на ограничение на свободен избор и достъп на пациентите до спешна медицинска помощ стане факт, последствията за здравето на нацията и системата на здравеопазването ще бъдат огромни, предупреждават от "Пирогов".

Те изброяват какво би могло да се случи - ограничения и невъзможност в диагностиката и лечението на спешно болни пациенти, особено деца, с нужда от високоспецилизирани дейности, които могат да бъдат извършени единствено в тяхната болница. Възможни са още възникване на конфликт между пациентите и медицинския персонал, 40-процентно съкращение на персонал, както и заличаване на болницата от Националната здравна карта.

За запазване на нормалния обем на работа, от "Пирогов" настояват за незабавна оставка на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия Надзорен съвет. Те искат премахване на лимитите при диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ и искат финансирането на интензивните грижи да се върне в здравното министерство.

Българският лекарски съюз вече внесе в парламента искане за отстраняването на Пламен Цеков в рамките на това Народно събрание. В писмото на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов до председателя на парламента Цецка Цачева се казва, че “със своите действия Цеков предизвика пълен административен, нормативен и финансов хаос в системата". Според него "лечебният процес на практика е блокиран от изцяло лимитирана дейност на всички нива и е въпрос на дни избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди".

Преди ден съсловните организации на лекари и пациенти също поискаха оставката на Цеков.

Драстично са намалени отпуснатите направления за специалисти, за високо специализирани дейности и сумите за извършване на изследвания на пациентите в доболничната помощ, алармира междувременно пред Дарик радио управителят на ДКЦ – II д-р Валери Веселинов. Тъй наречените регулативни стандарти бележат намаление във финансирането с около една четвърт спрямо миналата година.
Например за първото тримесечие на 2013 г. са отпуснати 623 направления за консултация със специалисти, спрямо 848 за същия период на 2012 г. През първите три месеца на 2010 г. тези направления са били 1116. Средствата, отпуснати за изследвания за първите три месеца на 2013 година, са 16 629 лв., спрямо 21 439 лв. за миналата година.