Това съобщи за БТА д-р Диана Чинарска, координатор на протестните действия за столицата.

Към протеста, организиран от Българския лекарски съюз (БЛС), са заявили, че ще се присъединят почти всички общопрактикуващи лекари от общо 30 ДКЦ в столицата.

Протестите в страната са под различна форма по решение на регионалните колегии на БЛС. Първият вариант е затваряне на кабинетите през целия ден. Друга форма е удължено време на преглед. Лекарите могат да спрат профилактичните и диспансерните прегледи, или да преминат на плащане в брой, както е в Шумен и във Велико Търново, уточни Чинарска.

Тя допълни, че таксата за едни неосигурен пациент е от 12 лева до 20 лева за преглед, но всеки лекар има свободата сам да прецени сумата. Засега в София не е обсъждан вариантът с плащане на прегледите в брой.

На разположение ще бъде един спешен кабинет в ДКЦ 29, в който ще се редуват да преглеждат няколко лекари. Ще бъдат обслужвани само неотложни случаи като вирусни заболявания, температурни състояния, бъбречни кризи. При необходимост от продължаване на протестните действия през следващите дни ще бъдат разкрити още два или три спешни кабинета.

След анализ на ситуацията във връзка с поетите ангажименти от страна на правителството утре в присъствието на председателя на БЛС Цветан Райчинов ще се прецени дали протестът да продължи и под каква форма, посочи Чинарска.

Лекарското съсловие настоява за незабавно изплащане на дължимите потребителски такси за последните три месеца на миналата година, както и сумите за изпълнената медицинска дейност през януари, заедно с дължимите лихви, съобразно Националния рамков договор и индивидуалните договори.

Сред исканията са запазване на преференциалните цени на наемите в общинските ДКЦ. Съсловната организация настоява също да се вземат предвид предложенията й по отношение на реформата в здравеопазването, както на законодателно, така и на изпълнително ниво.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обеща, че в сряда на заседание на Министерски съвет ще се гласува отблокиране на 350 млн. лв. , които да бъдат предоставени на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за извършване на необходимите плащания на работещите в здравеопазването. Той обяви още, че правителството ще предложи увеличаване на здравната вноска с 2%.

От Здравната каса пък съобщиха, че вече са превели към районните здравноосигурителни каси 11 млн. лв. за общопрактикуващите лекари. С тези средства ще се покрият извършените дейности през януари, а още 3 млн. лв. са преведени за потребителските такси на пенсионерите.
Зъболекарите пък ще получат 9 млн. лева. Плащанията от НЗОК към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на седмицата, уточниха от НЗОК.

Протестът на личните лекари
Лекарите в Кюстендил и Пловдив първи се включиха в стачката на 8 март, по-късносъщия ден ги последваха и семейните лекари от Велико Търново.
Във вторник форма на протест ще изберат и лекарите от Шумен и Добрич.
В сряда предстои колегите им във Варна, Перник, София област, Стара Загора, Ловеч, Русе, Пловдив и Пазарджик да подкрепят действията на сдружението.
Очаква се стъпаловидно включване и на общопрактикуващите лекари от Благоевград и Плевен.