Родилното отделение на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив ще бъде затворено до 31 март, съобщиха от Областна администрация - Пловдив. Причината е, че главната акушерка на клиниката е дала положителна проба за коронавирус. Тя е едната от четиримата заразени с COVID-19 в града, за които беше съобщено тази сутрин.

Преди ден друга медицинска сестра от Неврохирургията в болницата даде положителна проба за коронавирус.

По думите на епидемиолога от Здравната инспекция д-р Милена Панайотова, родилките, които са там в момента, не са имали никакъв контакт с акушерката, заразена с коронавирус. Тя е била последно на работа на 17 март и от 18 март си е вкъщи, където се е самоизолирала. От съобщението става ясно, че родилките ще бъдат изписани поетапно.

На родилното отделение са били връчени необходимите предписания от РЗИ, като едно от тях е персоналът стриктно да спазва всички противоепидемични мерки и да се оборудва със защитни предпазни средства. То ще продължи да работи след изписване на родилките, когато ще последва и крайната му дезинфекция.

От РЗИ е изискан списък с всички жени, които са били в родилното помещение и са били обслужвани от заразената с коронавирус акушерка в периода от 13 до 17 март, тъй като към днешна дата те подлежат на 14-дневна карантина. Списък е изискан и на целия персонал на отделението.

Семейството на жената също е поставено под домашна карантина.