Отделението по Неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив е под карантина, изследват се всички медици и пациенти там, след като превързочна сестра на 59 години е дала положителна проба за коронавирус. Това съобщи на онлайн пресконференция директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева във връзка с новите два случая в града. Сестрата е под домашна карантина, взети са проби на всички работещи там, както и на 20 пациенти и се връчват предписания за карантина.

Болната сестра е била контактна с много хора. Тя е с леко към средно състояние - с температура е и леки грипоподобни симптоми. Тя се е почувствала неразположена още в неделя и си е останал вкъщи. Била е обаче в контакт с почти всички пациенти и медицински персонал. Затова Клиниката по неврохирургия в болница "Св. Георги" се затваря за почистване и дезинфекция, каза д-р Танчева-Манчева.

 

Вторият случай на COVID-19 в Пловдив е на 35-годишен пациент. Той е настанен в инфекциозна клиника, състоянието му е средно тежко и се лекува с хлороквин. Той се е изолирал още при първите симптоми и при появата на задух веднага е приет в клиниката.

Д-р Ваня Танчева-Манчева подчерта, че и в двата случая на заразени медици в Пловдив - лекарят от частната болница "Пълмед" и медицинската сестра от УМБАЛ "Св. Георги", са проявили самоконтрол и съзнание да не заразят колегите си. Те са се самонаблюдавали и при най-малката симптоматика са си останали вкъщи. Благодарение на това е предотвратено по-голямо разпространение на заразата, коментира директорът на здравната инспекция.

Установени са всички контактни седем лица на жената от Карлово, която се е прибрала на 12 март от Англия и била е под домашна карантина. Вчера е приета в инфекциозното отделение на карловската болница с пневмония. От РЗИ са се свързали с личните лекари на контактните лица, всички са в добро състояние, без оплаквания, поясни Ваня Танчева-Манчева.

От близо месец цялото РЗИ - Пловдив е изцяло мобилизирано и работи за ограничаване на процеса на заразата. Екип от "Противоепидемичен контрол" на инспекцията сега е в Неврохирургията на УМБАЛ "Св. Георги", обясни още д-р Танчева - Манчева.

Тя обаче посочи, че при по-интензивно развитие на болестта РЗИ - Пловдив ще има нужда от подкрепа.

"Не очакваме резултати от нови проби в Пловдив. Все още се чака резултатът на бебето със съмнения за коронавирус", заяви д-р Танчева Манчева.

Тя отново предупреди да не се струпват много хора на едно място. Здравните инспектори следят също дали се спазва дистанцията от минимум един метър между гражданите.

Вирусологичната лаборатория в Пловдив може да заработи още на 7-8 април.

С това се ангажира зам.-директорът на УМБАЛ "Свети Георги" д-р Момчил Мавров при проверка на кмета Здравко Димитров, заместника му Тодор Чонов и председателя на общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов в болничното заведение.

Дарение на Георги Гергов вече е постъпило по сметките на най-голямата болница в Южна България и строежът на лабораторията е стартирал. Тя ще бъде на площ от 84 кв. метра и ще включва 4 лабораторни помещения и 1 лекарски кабинет, без да има пресичане на потоци. Строителството ще е сухо, с метални конструкции и панели, а основата вътре ще бъде антибактериална.

Още 60 легла ще бъдат добавени към легловия фонд на Инфекциозна болница, като те ще бъдат оборудвани в сега съществуващия Първи блок "Вирусни хепатити".

След епидемията от коронавирус лабораторията ще остане да обслужва нуждите на пловдивчани, се посочва още в съобщението.

Разкриват и денонощни кабинети

В Пловдив ще бъдат разкрити денонощни лекарски кабинети, които да облекчат работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат много за консултации и евентуално приемане. Предложението е на областния управител на Пловдив Дани Каназирева, а изпълнението е възложено на Медицинския щаб, съобщиха от Областна администрация.

Кабинетите ще бъдат разкрити в Университетската болница "Каспела" и ще започнат работа от 19,00 часа днес. От нула часа в четвъртък ще заработят кабинети в Транспортна болница, а на по-късен етап и в МБАЛ "Свети Мина". В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран или ще му бъде назначено домашно лечение, уточняват в съобщението.

По предложение на директора на Спешна помощ - д-р Димитър Христозов, денонощен лекарски кабинет ще бъде разкрит и в ДКЦ "Изток" в кв. "Столипиново". Организацията и откриването му е възложено на община Пловдив.

По този начин на жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения, се казва още в съобщението.