Бившият здравен министър Десислава Атанасова заяви, че ако БСП иска да прави референдум, "да извади 20 млн. лева от тяхната субсидия и нека да ги изхарчи за нещо по-разумно".
На толкова бе оценен референдумът за ядрената енергетика.

Преди дни депутатът от БСП Мартин Захариев предложи да се направи референдум, за да бъде решен спорът за пушенето.

"Миналата седмица Франция забрани дори електронните цигари. Интересна ми е позицията на лидера на ПЕС Сергей Станишев, защото президентът на Франция е социалист", заяви Атанасова, цитирана от БТА.

Русия също въвежда забрана за пушене на обществени места.

87% от българските студенти са твърдо против отмяната на забраната, показва проучване на Национаното представителство на студентските съвети в България.

В проучването са участвали 1300 студенти от всички университети в страната, които членуват в Националното представителство на студентските съвети у нас. Университетите са 51 на брой.

Участвалите в проучванети са отговаряли на въпроса: „Да отпадне ли забраната за пушене на закрито”?

В събота стотици хора излязоха пред парламента в знак на протест срещу цигарения дим на обществени места. Десетки хиляди пък се подписаха под петиция Не на връщането на цигарения дим в заведенията".

Премиерът Пламен Орешарски обаче коментира, че е против да има тютюнев дим навсякъде, но че вероятно режимът за пълна забрана на обществени места трябва малко да се смекчи.
По думите му балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите.

Евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова е изпратила писмено запитване до Европейската комисия дали либерализацията на забраната за тютюнопушене на обществени места в България е в противовес на европейските усилия да се осигури среда без тютюнев дим за европейските граждани.

Панайотова е попитала още какви стъпки ще предприеме ЕК, за да предотврати възможно либерализиране на тази забрана в България като държава-членка на ЕС.


Анкета: Да се отмени ли пълната забрана за пушене в заведенията?